8.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Poslanske skupine SDS, NSi in SNS zahtevajo izredno sejo zaradi »venezuelske« koalicijske pogodbe

Poslanske skupine SDS, NSi in SNS so danes pozvale predsednika parlamenta mag. Dejana Židana k sklicu izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije. Tema naj bi bil koalicijski sporazum nove vlade, ki predvideva višanje davkov na kapital in rente. In nas po mnenju poznavalcev vodi na pot Venezuele, ki se sooča s popolnim gospodarskim zlomom in revščino. Izjave nekaterih članov koalicijskih strank so še dodatno razburile slovenske gospodarstvenike, ki že razmišljajo o odhodu v tujino.

Celoten poziv za sklic seje državnega zbora objavljamo v nadaljevanju:

Spoštovani predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan,

koalicijski sporazum vlade v nastajanju je vznemiril slovenske podjetnike in obrtnike. Upravičenost njihove zaskrbljenosti so v preteklih dneh potrdile tudi nekatere izjave članov oz. podpornikov nove koalicije. Ob razumljivi odločitvi družbe Akrapovič, da čisti bilančni dobiček preseli v bolj predvidljivo poslovno okolje, je poslanec Luka Mesec v oddaji Tarča, 30. avgusta 2018, dejal: »To ni nič drugega kot davčna utaja. Bolj kot njegovo vedenje, ki je obsojanja vredno – človek je vzel koalicijsko pogodbo in rekel, ‘evo, sedaj jaz selim bilančni dobiček’, ki ga je subvencionirala država. To ni nič drugega kot davčna utaja. In bolj kot to me skrbi odziv dela javnosti, ki to celo spodbuja in podpira. Pred dobrim desetletjem so nekateri na podoben način ploskali menedžerjem, ki so prevzemali državna podjetja, pa brez jamstev, in ti ljudje so postali tajkuni.« Poslanec Miha Kordiš je istega dne grozil celo z nacionalizacijo. Tudi poslanka LMŠ in podpredsednica DZ kot kaže razmišlja podobno, saj je na omrežju Twitter zapisala: »Ne vidimo nobenega razloga, da bi bili davki na kapital in rente nižji od davkov na dohodek od dela.«

Spoštovani predsednik Državnega zbora RS,

gotovo se strinjate z dejstvom, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države. Prav tako je jasno, da uspešnih podjetnikov, ki ustvarjajo visoko dodano vrednost in kvalitetna delovna mesta, ni mogoče enačiti s tajkuni. Tovrstne razprave nižajo zaupanje gospodarstvenikov v že tako neugodno poslovno okolje v Sloveniji, zato ni mogoče izključiti novih konkretnih potez podjetij, da zavarujejo svoje poslovne interese.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh je tako opozoril: »Brez uspešnega in močnega gospodarstva tudi javnega zdravstva, šolstva in blaginje ne bo! Se tega zavedata Mesec in Kordiš, ki v gospodarstvu vidita kapitaliste in tajkune? Si res želimo imeti v Sloveniji drugo Venezuelo?« Na GZS se ob tem sprašujejo, ali »se je nova koalicija odločila z visokimi davki in dodatnimi obremenitvami izgnati slovenska podjetja in kriminalizirati njihove poslovne odločitve?« Obe zbornici pričakujeta jasen in hiter odziv odločevalcev v smeri distanciranja od regresivnih zahtev stranke Levica in nekaterih somišljenikov.

Ugotavljamo, da bi lahko imelo nadaljevanje razhajanja med gospodarstvom in politiko nepopravljive škodljive posledice za državo, zato kot izvoljeni predstavniki ljudstva ne moremo zgolj nemo spremljati razpleta dogodkov. Tako Vam, spoštovani predsednik Državnega zbora RS, poslanke in poslanci Slovenske demokratske stranke, Nove Slovenije – krščanskih demokratov in Slovenske nacionalne stranke predlagamo, da razmislite o nujnosti sklica izredne seje Državnega zbora RS s ciljem zagotoviti stabilno, predvidljivo in ugodno okolje za razvoj slovenskega gospodarstva in družbe. K podobni razpravi so vlado pozvali tudi vodilni predstavniki gospodarske, obrtne in trgovinske zbornice ter dveh delodajalskih organizacij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine