2.6 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Poslanska skupina SDS: RTV Slovenija zelo selektivno poroča o družbeno pomembnih temah!

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je na vodstvo RTV Slovenija in na programski svet TV Slovenija naslovil protest zaradi načina (ne)poročanja o predlogu zakona poslanske skupine SDS o stanovanjski jamstveni shemi in obenem tako od vodstva kot programskega sveta zahteval ustrezna pojasnila.

 

Kot je zapisal vodja poslank in poslancev  smo v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke že večkrat izpostavili, da RTV Slovenija v dnevno-informativnih oddajah pogosto krši 4. člen zakona o RTV o objektivni obveščenosti javnosti in nepristranskosti. Kljub temu, da priznavamo uredniško politiko vsakega medija, pa smo mnenja, da bi javni zavod RTVS skladno z zakonodajo moral zagotavljati celovite informacije o pomembnih družbeno političnih vprašanjih.

Kot poudarja Krivec je eno teh družbeno pomembnih vprašanj, s katerim se je v preteklih dneh ukvarjala večina nacionalnih medijev, vprašanje formalne zaostritve pogojev za potrebe kreditiranja s strani Banke Slovenije. Radio televizija Slovenija je o tem družbeno pomembnem vprašanju, ki prizadeva 300.000 Slovenk in Slovencev, poročala v več informativnih oddajah (npr. v oddaji Dnevnik 28.10., 29.10., 30.10., 1.11., 5.11, 6.11.) ter ob tem tudi vestno beležila odzive izvršilne veje oblasti, predvsem predsednika vlade Marjana Šarca (v oddaji Dnevnik 28.10, 5.11., 6.11.), različnih organizacij (Združenje bank Slovenije, Zveze potrošnikov Slovenije, Ekonomska fakulteta Ljubljana), družb (podjetje ABC Nepremičnine), bank (predstavnik Hranilnice Lon), … Krivec poudarja, da smo v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke spremljali omenjene odzive ter nato kot edina poslanska skupina v zakonodajno proceduro predlagala učinkovit ukrep, ki problem razrešuje.

Poslanska skupina SDS je namreč 6.11.2019 v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o stanovanjski jamstveni shemi, ki posameznikom, ki sicer niso upravičeni do stanovanjskega kredita, z jamstvom države omogoča dolgoročno ureditev stanovanjskega vprašanja (dostopen na spletu DZ in www.sds.si). Na novinarski konferenci sta poslanca poslanske skupine SDS Zvone Černač in Žan Mahnič jasno povedala, da so državljanke in državljani pri dostopu do stanovanj oziroma pri reševanju stanovanjskega vprašanja pod politiko aktualne vlade prepuščeni sami sebi, čeprav 78. člen ustave jasno določa, da država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo primerno stanovanje. Ker formalna zaostritev s strani Banke Slovenije v kombinaciji s popolno neaktivnostjo vlade dejansko otežuje reševanje stanovanjskih vprašanj številnim, predvsem pa ga bistveno otežuje dvema kategorijama, in to so mladi in družine z otroki, je ukrep, kot smo ga predlagali v poslanski skupini Slovenske demokratske stranke nujen.

Kljub temu, da so poslanke in poslanci iz največje opozicijske stranke – Slovenske demokratske stranke – kateri je glas na zadnjih državnozborskih volitvah namenilo daleč največ, oziroma 222.042 (z besedo dvestodvaindvajset tisoč dvainštirideset) volivcev, vložili predlog omenjenega zakona, ki bi pomembno vplival na položaj številnih državljank in državljanov (kar utemeljuje dejstvo, da je poročanje o tej temi nacionalnega pomena) in kljub temu, da je novinarsko konferenco ta dan spremljala ekipa RTV, pa se je nekdo na RTV Slovenija odločil, da bo javni zavod v dnevno-informativnih oddajah to dejstvo zamolčal oziroma o tem poročal skrajno okrnjeno. 

Kot poudarja vodja poslanske skupine SDS smo v oddaji Dnevnik, 6.11.2019 tako spremljali prispevek na koncu podpisanih dveh novinarjev (Marko Štor in Andreja Gregorič) o zaostrovanju pogojev kreditiranja, v omenjenem prispevku pa niti z besedo ni bila omenjena vsebina novinarske konference poslanske skupine SDS,  v oddaji Odmevi, ki je bila 6.11., pa je bil predlog poslanske skupine SDS omenjen s kratko vestjo (torej niti ne s prispevkom novinarja). 

Glede na vse navedeno, vodja poslanske skupine Danijel Krivec zahteva natančna pojasnila, zakaj je RTV, ki je javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena, ki opravlja javno službo, na tak način eklatantno kršil svoje poslanstvo in zakon. 

»Pričakujemo tudi natančna in celovita pojasnila, ki so vodila do uredniške odločitve, da se v osrednjih informativnih oddajah RTV Slovenija poročanje o predlaganem ukrepu s strani poslanske skupine SDS skoraj v celoti izpusti oziroma obravnava zgolj s kratko vestjo v večerni oddaji Odmevi, 6.11.2019. Prav tako pričakujemo poimenski podatek o tem, kdo v vodstveni strukturi dnevno-informativnega programa oziroma RTV Slovenija je sprejel končno odločitev o tem, da se prispevka iz novinarske konference, ki jo je organizirala poslanska skupina Slovenske demokratske stranke, ne objavi,« je zapisal vodja poslank in poslancev SDS. Izpostavil pa je tudi  zahtevo, da se 
obravnava konkretnega primera uvrsti na prihodnjo sejo Programskega sveta RTV Slovenija, »kjer pričakujemo natančna ter konkretna pojasnila ter uveljavljanje odgovornosti odgovornih oseb.«

Vodja poslank in poslancev SDS Danijel Krivec je v dopisu še navedel, da bomo v poslanski skupini SDS v primeru neodziva s strani RTV na podlagi doslej pridobljenih informacij o postopku sprejemanja te škandalozne odločitve sprožili razpravo o odgovornosti vodstva RTV Slovenija na seji Državnega zbora RS.

Celoten dopis vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca se nahaja tukaj.

Vir: sds.si

Zadnje novice

Sorodne vsebine