3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

(VIDEO) Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko: Samo dobro delujoče gospodarstvo bo prineslo blaginjo državljanov

Žalostno je, da  koalicija uvršča slovenske podjetnike skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce.

 

Poslanke in poslanci na današnji izredni seji na predlog poslanskih skupin SDS, NSi in SNS razpravljajo o škodljivih in uničujočih ukrepih zoper slovenske podjetnike, ki so dogovorjeni v koalicijski pogodbi, ter napadih oziroma ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov. V imenu predlagatelja je stališče glede predlaganih priporočil podala poslanka SDS Suzana Lep Šimenko.

Celotno stališče objavljamo v nadaljevanju.

SUZANA LEP ŠIMENKO: Za sklic izredne seje, vezane na problematiko škodljivih ukrepov zoper slovenske podjetnike, ki izhajajo iz koalicijske pogodbe, smo se v SDS, skupaj s podpisi Nove Slovenije in Slovenske nacionalne stranke odločili z razlogom, saj lahko posamezni ukrepi, v kolikor bodo izvedeni, resno ogrozijo slovensko gospodarstvo in posledično blaginjo državljank in državljanov Republike Slovenije.

Na seji odbora za gospodarstvo je bilo veliko rečenega okoli vsebine koalicijske pogodbe. Nekateri so mirili, da je govoriti o ukrepih iz koalicijske pogodbe preuranjeno, da bo razprava o tem na mestu šele, ko bodo ukrepi na mizi. Drugi so govorili, da je koalicijska pogodba le usmeritev. Spet tretji, da jo jemljejo resno in da jo je potrebno izvrševati. A dejstvo je – koalicijska pogodba je podpisana in usklajena s strani šestih strank. Govoriti o ukrepih, ki so v njej in so za gospodarstvo in državljane škodljivi, je potrebno danes in ne takrat, ko bo za to prepozno. 

Velikokrat je bilo rečeno, da je vse davčne spremembe potrebno vnaprej napovedati, da mora biti okolje predvidljivo. In prav to ste s koalicijsko pogodbo storili, zato lahko vse, v njej navedene ukrepe, jemljemo kot napoved za njihovo uresničevanje. Kar seveda pomeni nerazumne nove obdavčitve za gospodarstvo in državljane. 

Popolnoma razumljivo je, da je takšna koalicijska pogodba povzročila začudenje in ogorčenje s strani slovenskih podjetnikov. Iz nje je več kot jasno, da koalicija z njo zanika dejstvo, da lahko samo uspešno gospodarstvo omogoči dovolj sredstev za delovanje socialne države. Da bomo imeli le ob uspešnem gospodarstvu dovolj sredstev za zdravstvo, šolstvo, izobraževanje, pokojnine … In nenazadnje, samo od uspešnega gospodarstva preko delavnih mest odvisna blaginja državljank in državljanov Republike Slovenije.

Pretekla koalicija treh strank se je zelo rada pohvalila z gospodarsko rastjo v preteklih letih. Te iste stranke so del koalicije tudi danes. A sedaj, več kot očitno, nameravajo z nerazumnimi ukrepi uničiti tiste, ki so h gospodarski rasti prispevali največ, to je slovensko gospodarstvo, v večini slovenski izvozniki. V SDS takšnih nerazumnih potez, seveda, ne moremo razumeti in jih ne odobravamo.

Kaj prinaša koalicijska pogodba?

Največ ogorčenja je med slovenskimi podjetniki povzročila koalicijska zaveza, da se bo osebne prihodke iz kapitala in rent vključilo v osnovo za odmero dohodnine. Glede posledic uresničenja te zaveze in veljavne ureditve obdavčevanja kapitalskih dobičkov se je v javnosti razširilo veliko nepoznavanja in tudi zavajanja. 

Po veljavni zakonodaji je izplačilo dobičkov, ki jih ustvarijo slovenski podjetniki v svojih podjetjih, obdavčeno dvojno. Podjetje mora na ustvarjeni dobiček najprej plačati davek od dohodka pravnih oseb, katerega stopnja znaša 19 %. V kolikor si želi podjetnik ta dobiček tudi izplačati pa mora plačati še davek na kapitalski dobiček, katerega stopnja znaša 25 %. Če pogledamo na primeru le to pomeni 39,25 evrov davka na 100 evrov ustvarjenega dobička. V kolikor bo sprejeto določilo iz koalicijske pogodbe o vključitvi prihodkov iz kapitala in rent v osnovo za odmero dohodnine, bo večina dobičkov obdavčenih po dohodninski stopnji 50 %. To pomeni, da bo od 100 evrov ustvarjenega dobička potrebno plačati kar 59,5 evrov davka oziroma bo dejanska obdavčitev ustvarjenih dobičkov skoraj 60 %. 

Obdavčitev dobičkov bo s tem skoraj tako visoka, kot znaša tako imenovani utajevalski davek  po 68. a členu zakona o davčnem postopku, ki znaša 70 %. Žalostno je, da  koalicijske stranke uvrščate slovenske podjetnike skoraj v isto kategorijo kot davčne utajevalce. Višje obdavčitve bodo, seveda, imele za posledico odhode slovenskih podjetij v tujino. V anketi, ki jo je naredila Obrtna zbornica Slovenije, kar 56 % obrtnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v tujino (v anketi jih je sodelovalo 1540 obrtnikov). Predlagana sprememba obdavčitve kapitalskih dobičkov pa ne bo prizadela le podjetja, prizadela bo tudi fizične osebe; na primer ob prodaji nepremičnine, oddajanju stanovanja v najem, vse tiste, ki so dolga leta varčevali za npr. lažjo starost …

Eda od konkretnih koalicijskih zavez, ki bo pomenila dodatne davčne obremenitve je tudi dvig prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje  za delodajalce, in sicer do konca mandata v stopnji 0,8 odstotne točke dviga za delodajalce na leto. Dejstvo je, da je tako prispevek delojemalcev kot delodajalcev skupni strošek obremenitve plač, ki ga plača delodajalec. Kar pomeni, da se bo dvignila masa stroškov dela, pri čemer delavci od tega ne bodo imeli popolnoma nič. V anketi, ki jo je opravila Obrtna zbornica Slovenije, je kar 99 % obrtnikov odgovorili, da so za razbremenitev plač z dohodnino, pri čemer bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo. Vaš ukrep podjetnikom ne gre naproti.

V koalicijski pogodbi so dogovorjeni še številni drugi ukrepi, ki lahko pomenijo neposredno finančno obremenitev za slovenske podjetnike. Naj jih le nekaj izpostavim:

  • Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in prenos v obvezno zdravstveno zavarovanje,
  • zavarovanje za dolgotrajno oskrbo,
  • dvig minimalne plače v dinamiki 4,5 % vsako leto, 
  • davek na nepremičnine in premoženje (85 % anketirancev OZS nasprotuje davku na nepremičnine),
  • določitev spodnje meje DDPO na 5 %.

Sovražni govor Levice

Prvi problem koalicijske pogodbe so škodljivi ukrepi za slovenske podjetnike, drug problem, ki se je ob tem pojavil, pa so žalitve in neresnične obtožbe gospodarstvenikov s strani poslancev Levice.

Poslanec Luka Mesec je v oddaji Tarča 30. avgusta 2018 na vprašanje, kako komentira izjavo družbe Akrapovič, da bodo zaradi davkov, kot so zapisani v koalicijski pogodbi, čisti bilančni dobiček selili v bolj predvidljiva poslovna okolja, odgovoril: »Mislim, da je to bolj izsiljevanje in izgovor. Sicer pa to ni nič drugega kot davčna utaja.« Za poslanca Mesca je torej nekdo, ki je s svojo dejavnostjo pričel v garaži, nekdo, ki je vsa leta vlagal v razvoj, nekdo, ki zaposluje več kot 100 ljudi, in ne nazadnje nekdo, ki je dokazal na svetovnem trgu, pa čeprav prihaja iz majhne države, kot je Slovenija, davčni utajevalec? Poslanec Miha Kordiš pa je na družabnem omrežju Facebook grozil slovenskim podjetnikom z nacionalizacijo.  

Takšne izjave funkcionarjev so, seveda, popolnoma neprimerne in se je od njih potrebno ograditi.  Zato smo v SDS s priporočili dali ostalim koalicijskim strankam možnost, da se distancirajo od do gospodarstva sovražnih idej ter napadov ter podprejo razvoj slovenskega gospodarstva, a so včeraj na odboru glasovali proti priporočilom.

Če želimo Sloveniji razvojni preboj, če želimo, da mladi ne bi odhajali v tujino, da bi ostajali v Sloveniji, ker bi tu videli možnost za razvoj svojih talentov, če želimo, da imamo dovolj denarja za zdravstvo, socialo, izobraževanje, pokojnine …, potem potrebujemo dobro delujoče gospodarstvo. Potrebujemo gospodarstvo, da pa lahko gospodarstvo dobro deluje, potrebuje dobro in konkurenčno poslovno in davčno okolje. Zato raje prisluhnimo tistim, ki ustvarjajo. Zakaj? Zato ker bomo s tem omogočili blaginjo vsem državljanom in ker bomo omogočili razvoj Slovenije.

Video nastopa poslanke si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine