3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Poslanka Anja Bah Žibert: “Vse stoji, vlada pa se ukvarja s tem, kako privabiti še več migrantov!”

Piše: Nova24tv.si

“Če bomo ilegalne migracije, ki so anomalija, kakorkoli obračamo, sprejeli kot nekaj normalnega, kot da to mora biti, potem pade vse. Pade mednarodno pravo, padejo pravni redi držav. Na tak način, s takšnimi pozivi, predsednik vlade ne samo škodi, ampak tudi krepi varnostni problem, ki ga imamo v državi,” je v zvezi z nedavnim Golobovim pozivom k legalizaciji migracij izpostavila poslanka največje opozicijske stranke SDS Anja Bah Žibert, ki je kritična do strategije sprejemanja tujcev. “Vse stoji, vlada pa se ukvarja s tem, kako privabiti še več migrantov”.

Slovenija in z njo del Evropske unije je tik pred viškom velikega migrantskega vala. Ta je okrepljen tudi z akcijami, ki jih Rusija kot del specialne vojne preko omrežja Wagner in številnih drugih aktivnosti sproža v nekaterih afriških državah. Pristojne službe nekaterih držav so že na začetku leta opozarjale na vročo migrantsko jesen. Predstavnik stranke SDS je že julija na seji Sveta za nacionalno varnost predlagal, da svet obravnava tudi informacije o povečanem pritisku ilegalnih migracij in pravočasno predlaga ustrezne ukrepe. Ta predlog je bil arogantno zavrnjen, premier Robert Golob je na začetku septembrske seje Državnega zbora RS podobno ignoranco demonstriral tudi javno. Še bolj je zbodla v oči velika praznina pri ponujenih vladnih rešitvah.

Slovenija naj stopi na stran lastnih državljanov in jih zaščiti
V petek sta potekali dve seji na temo migracij. V SDS so že pred časom sklicali sejo glede pritiska ilegalnih migrantov na našo mejo in našo državo s pozivom, da se vendarle vlada odzove na klice ljudi, ki živijo ob meji in potrebujejo pomoč, in se jih zaščiti na način, da okrepi varovanje naše južne meje in seveda, da takoj ustavi odstranjevanje varnostnih ograj, kajti te dokazano zmanjšujejo ta ilegalni pritisk in onemogočajo, da ilegalni migranti dobesedno hodijo po dvoriščih teh ljudi. “Ker je te ljudi strah, smo se v SDS takoj odzvali in sklicali to sejo in pokazalo se je, kako zelo nujna je bila in kako potrebno je bilo ukrepanje,” je za Nova 24TV povedala poslanka SDS Anja Bah Žibert. Čeprav ministrstvo za notranje zadeve pravi, da je bilo okrepljeno delovanje policije, to po besedah poslanke ne zadostuje. “Dejstvo je, da te ilegalne migrante prevažajo iz meje v centre, kot je denimo Ljubljana Vič, ki že poka po šivih, ne ustavi pa se nezakonitih migracij. Tukaj si želimo, da Slovenija stopi na stran lastnih državljanov in jih zaščiti,” je jasna in dodaja, da nenazadnje v Evropi vsi govorijo o varnostnem problemu ilegalnih migracij in sprejemajo ukrepe, ki bodo zaščitili države in njihove državljane, noben pa ne govori o dodani vrednosti ilegalnih migrantov.

V nadaljevanju je poslanka spregovorila o manevru Svobode, zaradi česar se seja ni nadaljevala, ampak je prišlo do sklica, kjer se je namesto o zaščiti države kot tudi Evropske unije, katere del smo, in o pomoči, da se pritisk ilegalnih migracij ustavi, razpravo namenilo predlogom strategije, kako vključiti priseljence, kako vključiti ilegalne migrante, kako dodatno odpreti vrata večjim številom namestitev. “V strategiji so tudi taki zapisi, ki nas morajo resno skrbeti,” je prepričana. Glede premierjevih navedb, da bi bilo potrebno ilegalne migracije legalizirati, je povedala, da se s tem prihaja na nevarno polje. “Če bomo ilegalne migracije, ki so anomalija, kakorkoli obračamo, sprejeli kot nekaj normalnega, kot da to mora biti, potem pade vse. Pade mednarodno pravo, padejo pravni redi držav. Na tak način, s takšnimi pozivi, predsednik vlade ne samo škodi, ampak tudi krepi varnostni problem, ki ga imamo v državi,” je prepričana.

Migranti na pohodu v Evropo. (Foto: epa)

Vse stoji, vlada pa se ukvarja s tem, kako privabiti še več migrantov
Nad osnutkom strategije je poslanka zelo zaskrbljena. “Zaskrbljena sem zaradi lastnih državljanov. Naši državljani se soočajo z različnimi izzivi.” Poudarila je, da imamo visoko inflacijo, imamo velik del področja Slovenije, ki so ga zajele ujme, pa še danes nimajo rešitev, državljani pričakujejo zdravstveno reformo, nimajo dostopa do zdravnika, specialistov, čakajo pokojninsko reformo, ki je nujna za naše upokojence in vse nas, ki bomo enkrat na tem njihovem mestu, prav tako davčno reformo. “Vse stoji, vlada pa se ukvarja s tem, kako privabiti še več migrantov,” je kritična.

“V tej strategiji sem med drugim našla zapis, da bo potrebno popraviti zakonodajo, da bodo migranti lahko dobivali odškodnino. Povejte mi, kdo pa plačuje za vsa kazniva dejanja, ki se dogajajo, nenehno zdravstveno oskrbo, ko prihaja do nasilja in je potreba po zdravniški pomoči. Kdo plačuje to?!” je izpostavila. V strategiji po njenih besedah govorijo celo o tem, da bi na lokalni ravni ustanavljali svete za priseljence, kjer bi lahko oni govorili o svojem položaju in seveda svojih pravicah. Skratka, najde pa se lahko tudi zaskrbljujoč podatek, da je pri nas število priseljencev, ki prehitro zaključijo šolanje, bistveno višje kot drugod v Evropi. “Integracija pri nas ne uspeva. To predstavlja enega od dokazov. Moramo se vprašati, zakaj,” poudarja.

Foto: Nova24TV

Med drugim v strategiji ravno tako piše, da mora okolje poskrbeti za to, da se bodo ilegalni migranti dobro počutili med nami in se bodo vključili. “Če bo kdo izmed nas iskal zatočišče v neki državi, ker se ne bo varno počutil doma, se bo verjetno prilagajal pravilom tiste države in izkazal hvaležnost,” je dodala in spomnila, da ko so bili naši državljani v zgodovini primorani oditi, so se morali vključiti v drugo okolje, ni pa se okolje prilagajalo njim.

Po besedah Bah Žibertove je mogoče dnevno spremljati odločitve različnih evropskih vlad o varovanju meja in vstopu ilegalnih migrantov na njihova ozemlja. To počne Nemčija, ki bo poslala stalne enote na mejo. Na Slovaškem praktično zapirajo svoje meje. Tja je namreč prišlo približno 36 tisoč migrantov in je že prišlo do takšnega odziva. “Čez Slovenijo jih je šlo krepko čez 40 tisoč, pa vlada še vedno čaka in ne ukrepa,” je izpostavila in dodala, da pa je vesela podatka, da je bojda Evropsko sodišče zavrnilo pritožbo migrantov, ki so želeli pridobiti odškodnino, ker naj bi se jim kršile pravice, pa je sodišče odločilo, da za to nimajo podlage. “Tega sem vesela in upam, da bo to nauk naši vladi.” Poslanka je ob tem še opozorila na napovedi urada, ki se ukvarja z azilno politiko, da bo milijon do konca leta zaprosil za azil v Evropski uniji, kar je več kot leta 2016, ko je bilo veliko govora o tej problematiki.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine