9.1 C
Ljubljana
sreda, 27 oktobra, 2021

Poslanec Žan Mahnič brez dlake na jeziku: Posel makete za drugi tir šolski primer korupcije

Posel makete za drugi železniški tir med Divačo in Koprom je po oceni poslanca največje opozicijske stranke SDS Žana Mahniča šolski primer korupcije. “Gre za modus operandi, ki kaže, kako so stranke, ki so tvorile prejšnjo vlado, prek denarja davkoplačevalcev financirale svoje predvolilne kampanje,” je prepričan.

 

Mahnič je v luči sumov, da naj bi nekdanja največja parlamentarna stranka SMC posel z maketo za drugi tir izkoristila za financiranje strankarske volilne kampanje, dejal, da bi morala parlamentarna preiskovalna komisija o domnevno nezakonitem financiranju SDS in njene volilne kampanje preiskavo razširiti tudi na SMC.

Mahnič je namreč prepričan, da je šlo pri 130.000 evrih, kolikor je bila vrednost makete, zgolj za “obvodno financiranje kampanje za volitve SMC”. Predloga za širitev preiskave parlamentarni komisiji v SDS še niso podali. Direkcija sicer makete ni plačala, saj je od pogodbe odstopila, potem ko so mediji razkrili nepravilnosti pri izvedbi javnega naročila.

Poslanec opozicije je še ocenil, da bo premier Marjan Šarec, ki je standard za odstop postavil pri sendviču, verjetno vrata pokazal tudi zunanjemu ministru Miru Cerarju in ministru za okolje in prostor Juretu Lebnu. Cerar je v času posla z maketo drugega tira vodil vlado, nad samim projektom drugi tir pa je kot državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu bdel Leben.

Posel v zvezi z maketo drugega železniškega tira med Divačo in Koprom je sicer pod drobnogled vzela policija, ki preiskuje domnevna kazniva dejanja med 1. julijem 2017 in 30. junijem 2018. V preiskavi so se znašli direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko in še trije uslužbenci direkcije, več medijev pa je v zadnjih dneh objavilo dokumente oziroma spletna dopisovanja, ki kažejo, da so se pogovori glede posla vodili na precej višjih ravneh.

Zadnje novice

Sorodne vsebine