0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Poslanec Žan Mahnič pozval predsednico DZ Urško Klakočar k odstopu: Po grožnjah policiji je izgubila na sodišču!

Piše: Nova24tv.si

Na podlagi vseh teh dejstev jo pozivam, da odstopi z mesta predsednice državnega zbora, kateremu je zaradi svojega obnašanja in izjav krnila ugled in nižala spoštovanje v javnosti. S svojim odstopim naj povrne zaupanje v institucije, kot v samo funkcijo predsednika DZ,” je poslanec Žan Mahnič pozval Urško Klakočar Zupančič po izgubljeni sodbi na kranjskem sodišču. Predsednica DZ je namreč v tem postopku vplivala na delo policije, da je ta spremenila prvotno odločitev policije, da prijava ne izpolnjuje elementov prekrška.

Gospe in gospodje, danes imamo črno na belem pripoznano s strani Okrajnega sodišča v Kranju, da z vso pravico in dolžnostjo dvomimo v pravno znanje Urške Klakočar Zupančič, kar je tragično in žalostno, saj gre za gospo ki je sodnica s pravosodnim izpitom.” Tako je namreč vseh obtožb oproščeni poslanec Žan Mahnič pričel današnjo tiskovno konferenco, kjer je javnost seznanil, da je predsednica državnega zbora izgubila kazenski postopek proti njemu.

Še pred tem je Mahnič izpostavil, da je predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, 22. maja, na 10. redni seji izjavila pred poslanci: “Ne dvomite prosim v moje pravno znanje.

Zakaj je šlo v tem primeru? Predsednica DZ je imela za časopis Dnevnik intervju, v katerem je izjavila: “Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov.” Mahnič je njeno izjavo komentiral na Twitterju s pripombo: “Od kdaj se shizofreniji reče predal?” Nato je Urška Klakočar Zupančič tvit prijavila policiji na podlagi 6. člena Zakona o javnem redu in miru.

Nekdanja sodnica pritiskala na delo policije
Kot je Mahnič pojasnil na tiskovni konferenci, se kaj takega, kar se je dogajalo v tem postopku, v pravni in demokratični državi ne bi smelo zgoditi. Iz dokumentacije izhaja, da je policija v zvezi s prijavo Klakočar Zupančičeve najprej sprejela odločitev, da to dejanje ne izpolnjuje elementov prekrška. Po dopisu oškodovanke s prilogami je policija odločitev spremenila in Mahniču poslala obvestilo o prekršku.

Kot pojasni poslanec, je predsednica DZ policiji poslala 28 strani dolg dokument, kjer policiji očita, “da svojega dela ni objavila strokovno, naj se uvede nadzor na delom, naj se primer ponovno preuči, da obvestilo ne dosega minimalnih standardov, ki se pričakujejo in da uradna oseba ne pozna materije in okvirov ustavno varovanih pravic in svoboščin, da ne loči med družabnim in družbenim omrežjem, niti ne med političnim govorom in govorom politika …” Po mnenju Mahniča gre za dobesedne grožnje predsednice zakonodajnega organa oblasti policiji. “Predstavljajte si, da bi takšno grožnjo poslala oseba, ki ni Urška Klakočar Zupančič ali navaden državljan? Verjetno bi ga še oglobili zaradi groženj uradni osebi,” je dogajanje komentiral Mahnič, ki je izpostavil, da je postopek vodil ljubljanski policist Iztok Sagmajster.

Mahniču je bil nato izdan plačilni nalog v višini 250,38 evrov, na katerega se je pritožil, nato je bila izdana ponovna odločba z enako odločitvijo. Po vsem tem se je odločil za sodno varstvo, kjer je predložil kar nekaj dokazil z namenom opozorila na udejstvovanje Klakočar Zupančičeve v javnosti kot političarke in predsednice DZ, ki “nakazujejo na njeno čudno vedenje“.

Sodišče je na podlagi vse dokumentacije ugotovilo v dokaznem postopku ugotovilo, da obravnava ni potrebna. Sodišče je odločilo, da predsednici DZ ne verjame, da njena družina in bližnji zaradi Mahničeve izjave mislijo, da res trpi za shizofrenijo. Urška Klakočar Zupančič po mnenju sodišča tudi ni pojasnila, kakšni so bili čudni komentarji ljudi iz družbenega življenja, ki naj bi bili posledica izjave Mahniča. “Tudi sodnica mi je pritrdila, da je bilo javno pojavljanje UKZ milo rečeno čudno“.

Urška Klakočar Zupančič naj odstopi in povrne ugled instituciji DZ
Po oceni sodišča se je zapis Mahniča nanašal na dotedanje izjave v javnosti in ne na njeno zasebno življenje in resnično zdravstveno stanje. Sodišče je po mnenju Mahniča zaščitilo posameznika pred oblastniško aroganco, kamor po njegovo spada tudi Urška Klakočar Zupančič. Ker je gospa nekdanja sodnica, imamo po mnenju Mahniča resen problem. “Še posebej, ker je vplivala na delo policije in ji nato stanovska kolegica pove, da nima pojma o pravu. Na podlagi vseh teh dejstev jo pozivam, da odstopi z mesta predsednice DZ, kateremu je zaradi svojega obnašanja in izjav krnila ugled in nižala spoštovanje v javnosti. S svojim odstopom naj povrne zaupanje v institucijo kot tudi v samo funkcijo predsednika DZ.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine