7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Poslanec SDS Žan Mahnič: Tajnih podatkov nisem izdal

Poslanec SDS Žan Mahnič je v odzivu na novico, da ga je vojaška obveščevalna služba (OVS) naznanila policiji, zatrdil, da tajnih podatkov ni izdal. Kot je dejal, pa ga čudi, da OVS in njen direktor Dejan Matijevič nimata toliko poguma, da bi proti njemu podala kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov, pač pa sta ga naznanila policiji.

 

“Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb,” je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavil interpelacijo ministra za obrambo Karla Erjavca, povedal poslanec SDS in podpredsednik parlamentarne komisije Mahnič.

Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. “V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki bi se izkazala za krivo,” je pristavil.

Na Twitterju je še navedel, da je Matijevič predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. “Ker je Knovs sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito, in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal,” je prepričan.

Na Twitterju se je medtem odzval predsednik Knovsa in predsednik NSi Matej Tonin. “Za resne institucije v demokratični in pravni državi je nespodobno, da preganjajo nadzornika, ki pri zakonitem nadzoru ugotovi nepravilnosti in jih predstavi javnosti. Kako naj bi torej Knovs vršil učinkovit civilni nadzor, če nepravilnosti ne sme javno predstaviti,” sprašuje Tonin.

Na družabnem omrežju Twitter se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša. Med drugim je navedel, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, “sedaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru”. Ne bo šlo, je opozoril Janša.

Na ministrstvu za obrambo so potrdili, da je OVS Mahniča naznanila policiji. Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj nekdanjega poveljnika poveljstva sil SV Mihe Škerbinca, so navedli le, da je “v navedeni zadevi OVS ravnala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti”.

“V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek,” so zapisali.

Zadnje novice

Sorodne vsebine