18.7 C
Ljubljana
nedelja, 13 junija, 2021

Poslanec Slovenske demokratske stranke Leon Merjasec jasno in odločno: »Slovensko pravosodje je treba dodobra prevetriti!«

O aktualnem političnem dogajanju v Sloveniji smo se pogovarjali s poslancem SDS Leonom Merjascem, ki je že vsa leta politično močno predan vrednotam slovenske pomladi in osamosvojitve.

DEMOKRACIJA: Gospod Merjasec, preden se lotiva državne politike, bi vas vprašal, kako ste v preteklih letih doživljali lokalno, občinsko  politiko, v katero ste bili zelo vpeti. Po državnozborskih volitvah leta 2018, ko ste na listi SDS kandidirali za poslanca, ste jeseni istega leta kot kandidat SDS kandirali tudi za medvoškega župana … Poleg tega ste še občinski svetnik …

MERJASEC: Kot veste, prihajam iz tako imenovanega realnega poslovnega sveta. Tam se problemi rešujejo in odpravljajo, ne proizvajajo. S takim stališčem sem šel v politiko. Sem rad med ljudmi, z njimi komuniciram, jim prisluhnem in pomagam. Prav to je bistvo lokalne politike − uskladiti želje ljudi za dobro ljudi. To sem poskušal tudi kot kandidat za župana, vendar sem športno prenesel poraz in nadaljujem v lokalni politiki kot svetnik.

DEMOKRACIJA: Zakaj je dobro, da politik, preden se zavihti na državno raven, dodobra seznani tudi z lokalno ravnjo?

MERJASEC: Lokalna politika ti da pogled na življenje v svojem kraju, da ti začetniško pot do reševanja najrazličnejših problemov kakor tudi lepih stvari.

DEMOKRACIJA: Junija 2018 po državnozborskih volitvah niste postali poslanec, čeprav ste v volilnem okraju Ljubljana Šiška IV, kjer ste kandidirali, dobili kar 23,04-odstotno podporo oziroma 3042 glasov. Ste pa to postali marca letos kot nadomestni poslanec, ko je bila imenovana tretja Janševa vlada. Ste pred tem pričakovali kolaps Šarčeve t. i. manjšinske vlade?

MERJASEC: Res je, da sem dobil volitve v svojem okraju, vendar mi jo je volilna zakonodaja »zagodla«, da nisem prišel v parlament. Šele ko je nastala tretja Janševa vlada, sem dobil priložnost kot nadomestni poslanec. Pred tem si nisem delal utvar, da bi kolapsirala Šarčeva vlada. Nekje konec januarja pa so se že začeli kazati znaki, da bi bilo to mogoče.

DEMOKRACIJA: Vlada, ki jo sestavljalo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS ter jo vodi Janez Janša, se že vse od prisege v državnem zboru sooča z epidemijo novega koronavirusa in s silovitimi medijskimi napadi. Kako ocenjujete njeno dosedanje delo?

MERJASEC: Delo sedanje vlade poteka odlično. Verjetno se s tem mojim mnenjem ne bodo strinjali vsi, vendar vlada prihaja v parlament z dobrimi predlogi, poslanci pa jih še malo »dodelamo«. Da vlada dela dobro, priznavajo tudi druge države.

DEMOKRACIJA: V državnem zboru ste na predlog vlade potrdili pet protikoronskih zakonskih svežnjev in številne druge zakone ter novele. Kako usklajeni ste pri tem poslanci vladne koalicije?

MERJASEC: V vsaki normalni demokraciji so potrebni pogovori, tako tudi med koalicijskimi poslanci potekajo pogovori in usklajevanja. A kar se na koncu dogovorimo, drži, seveda v skladu s koalicijsko pogodbo.

DEMOKRACIJA: Kako pa z vašega poslanskega sedeža vidite delovanje opozicije? Zadnjič, pri sprejemanju petega protikoronskega svežnja smo lahko videli, kako so poslanci Levice in dela SD z glasnim udarjanjem po parlamentarnih mizah prekinili nagovor koalicijske poslanke …

MERJASEC: Mislim, da tako obnašanje dela opozicijskih poslancev ni primerno in da v resni politiki ni mesta za tako obnašanje, saj predstavljamo volivce in jim dajemo zgled.

DEMOKRACIJA: Opozicija skuša s pomočjo protestnikov, medijev in t. i. globoke države zrušiti aktualno vlado in postaviti svojo.  Kako pri tem gledate na poskuse LMŠ, SD, Levice in SAB, da bi njihov tehnični mandatar postal Jože P.  Damijan? No, po novem pa se že omenjajo tudi nekatera druga imena.

MERJASEC: Malo me skrbi za njihovo politiko. Politiko napadanja, rušenja, uporabljajo za svoj cilj vnovičnega vladanja. To pa je slabo za vse, saj bi morali biti v teh težkih časih, na katere smo opozarjali, složni. Iskanje novega mandatarja je po mojem mnenju v teh časih »igra v peskovniku«. Ravno sedaj bi morali strniti vrste in stopiti skupaj, da premagamo virus. S tem bi državljanom pokazali, da se da in da skupaj zmoremo.

DEMOKRACIJA: No, pojdiva k področjem, ki jih kot poslanec pokrivate. Ste član odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. Kako gledate na to, da drugega tira po novem očitno ne bodo gradili Kitajci? Da se končno začenja graditi tretja razvojna os?

MERJASEC: Da podjetje 2TDK ni podalo pozitivnega mnenja kitajskim izvajalcem, ne morem komentirati, saj nimam vseh podatkov. Vendar pa verjamem, da bo družba 2TDK izbrala pravega izvajalca, ki bo upošteval vse standarde in zakonodajo pri sami graditvi.  Za tretjo razvojno os lahko rečemo − končno. S simbolično zasaditvijo prve lopate ministra za infrastrukturo na sami trasi se je začela težko pričakovana graditev tretje razvojne osi kot povezovalne ceste od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško.

DEMOKRACIJA: Ste tudi član odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Čemu s tega področja bi morala vlada v prihodnje nameniti več pozornosti? Je to predvsem izobraževalni proces, ki v tem času poteka večinoma na daljavo?

MERJASEC: Sreča v nesreči je, da smo v dobi digitalizacije, ki nam omogoča učenje na daljavo. Vsekakor bo treba več pozornosti nameniti izobraževalnemu procesu na ta način. Izobraževanje na daljavo od vseh zahteva prilagoditev učnega procesa, vendar pa mora nemoteno teči dalje.

DEMOKRACIJA: Ste tudi član odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Kot kaže dogajanje zadnjih mesecev, v času epidemije, je nadvse pomembno, da je Slovenija čim bolj samooskrbna na tem področju. Kaj pričakujete v zvezi s tem od novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jožeta Podgorška?

MERJASEC: V teh težkih časih se je pokazal pomen lokalne slovenske hrane. Od ministra pričakujem hitro in učinkovito pomoč kmetom, slovenskim pridelovalcem lokalne hrane, bodisi z olajšavami in s posodobitvijo strategije razvoja slovenskega kmetijstva. Ukrepi bodo omogočili lažje poslovanje, zagotovili uravnoteženo samooskrbo, konkurenčnost in produktivnost. S tem pa pomagamo tako kmetu, pridelovalcu hrane, kot končnemu potrošniku, da pridelke in proizvode dobi v najkrajšem mogočem času. S temi ukrepi se tudi zagotavljajo stabilnost slovenskega podeželja, delovna mesta in kakovost življenja.

DEMOKRACIJA: Pred leti, v času protestov Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije v Ljubljani, sva se večkrat srečala in kakšno rekla. Kako kot poslanec ocenjujete zdajšnje stanje v slovenskem pravosodju?

MERJASEC: Slovensko pravosodje je treba dodobra prevetriti. Po poročilu Komisije Sveta Evrope za učinkovitost pravosodja naša država sodnemu sistemu nameni 90 evrov na prebivalca (0,44% BDP), kar presega evropsko povprečje (71,56 evra na prebivalca ali 0,33% BDP). Od tega gre v Sloveniji sodiščem več kot 80 odstotkov. Smo na tretjem mestu po številu zaposlenih sodnikov (41,7 sodnika na sto tisoč prebivalcev, evropsko povprečje 21,4 sodnika). V poročilu je Slovenija izpostavljena med državami z največjim deležem žensk sodnic in državnih tožilk, saj je več kot dve tretjini sodnic in državnih tožilk. Povečuje se število nerešenih zadev, kar znatno presega evropsko povprečje. Na sodiščih prve stopnje so težave s sodnimi zaostanki v upravnih zadevah.

Za Slovenijo je značilno, da številni sodni postopki tečejo nerazumno dolgo in na koncu zastarajo. Izgubljamo zadeve na Evropskem sodišču za človekove pravice. Kazenski pregoni bančnih goljufij so neučinkoviti, zadeva »pranje iranskega denarja« kljub številnim dokazom ne dobi epiloga. Naj na koncu omenim še obsodbe in zapiranje opozicijskih politikov, npr. sedanjega predsednika vlade Janeza Janše.

DEMOKRACIJA: In še za konec. Ste tudi član odbora za zadeve Evropske unije. Slovenija bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala Svetu Evropske unije. Verjamete, da bo, če bo takrat še na oblasti vlada pod vodstvom Janez Janše, predsedovanje uspešno? No, po drugi strani pa obstaja bojazen, da bo to, če bo levici uspelo predčasno zrušiti to vlado in postaviti svojo, zamujena priložnost za našo državo.

MERJASEC: Brez dvoma bo pod vodstvom Janeza Janše predsedovanje Svetu Evropske unije uspešno. Naša država ima že izkušnje vodenja Sveta  EU prav tako pod vodstvom Janeza Janše leta 2008, ki se je izkazalo za zelo uspešno. Zaradi izjemne zahtevnosti projekta priprave že potekajo, da se zagotovijo vse varnostne, tehnične in logistične zahteve za izvedbo srečanj in aktivnosti za promocijo Slovenije.

Klub vsemu ob sedanji koronakrizi potekajo tudi aktivnosti opozicije, da vlado zrušijo še pred predsedovanjem Svetu EU. To bi po mojem mnenju bilo zelo slabo za našo državo, Evropi bi poslali slab signal, ki bi pokazal, da niti v času krize ne znamo stopiti skupaj, kaj šele da bi vodili Svet EU.

Biografija

Leon Merjasec se je rodil 25. 2. 1969 v Ljubljani. Vse življenje živi v občini Medvode. Svojo mladost je preživel v Zgornjih Pirničah, sedaj pa z ženo in s sinovoma živi v Spodnjih Pirničah. Po končani poklicni lesarski šoli si je izkušnje najprej začel nabirati v lokalnih lesarskih podjetjih, nato pa se je odločil za samostojno podjetniško pot in odprl lastno mizarsko delavnico. Želja po novih znanjih ga je pripeljala do tega, da je leta 2010 pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridobil naziv mizarskega mojstra, v letu 2013 pa na Višji strokovni šoli Postojna končal višješolski program gozdarstva in lovstva. V letu 2015 se je zaposlil v družinskem podjetju kot svetovalec s področja gozdarstva in lovstva. Že drugi mandat deluje kot občinski svetnik v občini Medvode. Je aktiven prostovoljni gasilec. Kot strasten ljubitelj narave se ukvarja s čebelarstvom, pri tem pa sledi ekološki pridelavi medu. Tako je v letu 2015 pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije pridobil še strokovni naziv čebelarskega mojstra. Kot član sodeluje v komisiji za preverjanje in potrjevanje nacionalnih poklicnih kvalifikacij za čebelarje. Je član in gospodar Lovskega društva Šmarna gora in zagovornik naravnih vrednot. Ima odličen občutek za ljudi in je trajno zavezan izročilu slovenske pomladi. Njegovo vodilo je: Svoje cilje dosegaj s poštenim delom, z ljudmi ravnaj spoštljivo.

(Intervju je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine