31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

Poslanec DeSUS Robert Polnar kritičen do ravnanj Karla Erjavca: Če se to ne bo končalo, bomo štirje poslanci DeSUS ustanovili novo poslansko skupino

Poslanec DeSUS Robert Polnar je po srečanju poslancev z vodstvom stranke oster do prvaka DeSUS Karla Erjavca, ki se ga omenja kot mandatarja nove vlade. Kot je pojasnil, imajo štirje poslanci DeSUS pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine: “Če se te stvari ne bodo umirile, imamo namen ustanoviti poslansko skupino nepovezanih poslancev.”

V poslanski skupini nepovezanih poslancev bi bili po Polnarjevih navedbah poleg njega še sedanji vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, Ivan Hršak in Branko Simonovič. Kot je pojasnil, bodo podpirali aktualno vlado do konca mandata. Poslanec DeSUS Jurij Lep pa je naklonjen odhodu iz Janševe koalicije.

Po Polnarjevih besedah so namreč na četrtkovem sestanku poslanske skupine z vodstvom stranke izvedeli, da je Erjavec po svojem in po prepričanju voditeljev KUL edini politik v Sloveniji, “ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše”. Kot je dogajanje danes opisal Polnar, je imel občutek, kot da bi gledal kakšen nemški nadrealistični film, “v katerem pri glavnem junaku nikoli ne veš, ali se mu tisto, kar se dogaja na filmskem platnu, sanja, ali pa je to resnično”.

Kot ugotavlja, očitno ni pomembno, da Erjavec ni bil izvoljen v DZ, in da je predsednik stranke, ki ima zdaj v DZ samo pet mandatov. “Svoje ambicije je Erjavec utemeljil predvsem z izjemno hudo frustracijo glede mandata 2004-2008, ki jo čuti do Janše. Zdi se mi, da je njegov osnovni motiv, da se je lotil te fantazije, ki se ji reče KUL,” je pojasnil Polnar.

Dodal je, da je osebno proti takim eksperimentom, zato kaj takega ne bo podprl in ostaja podpornik aktualne vladne koalicije. Kolikor je razumel tri druge poslanske kolege, torej Juršo, Simonoviča in Hršaka, precej podobno delijo njegovo mnenje.

Kot je pojasnil Polnar, je že v četrtek predlagal, naj se ne obotavljajo in sprejmejo odločitev. “Kolegi se s tem niso strinjali in so celo zgodbo prestavili. Računam, da na sredino prihodnjega tedna ali na začetek tedna po 25. decembru,” je povedal. Upa pa, da bodo štirje poslanci, ki “smo se odločili, da tovrstnih političnih norosti ne bomo podpirali”, ostali v enotni poslanski skupini in podpirali aktualno vlado, ali pa ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev.

Polnar je glede nadaljnjih dogodkov v DeSUS še povedal, da trenutno velja dogovor, da ministra iz vrst DeSUS ne odstopita. Kako bosta ravnala v prihodnje, pa je po njegovih besedah nepredvidljivo.

Na poslance DeSUS sicer v zadnjih dneh letijo očitki, da želijo ostati v aktualni koaliciji zaradi bojazni pred predčasnimi volitvami. “Materialno sem relativno solidno situiran in se mi zdi izpod nivoja mojega dostojanstva sploh razpravljati o tem,” je danes na to vprašanje odgovoril Polnar. Sicer pa je napovedal, da ne bo več kandidiral za poslanca.

Prav danes je Erjavec sestankoval z vodji opozicijskih LMŠ, SD, Levice in SAB, ki so vključene v KUL in v svoje vrste vabijo tudi DeSUS in SMC. Za konstruktivno nezaupnico imajo namreč same vsaj sedem glasov premalo. Kot možnega mandatarja omenjajo Jožeta P. Damijana in Erjavca.

Ta je stranki DeSUS le dva dni po vnovični izvolitvi za predsednika DeSUS v ponedeljek predlagal izhod iz Janševe koalicije, a so poslanci stopili na zavoro. V četrtek je Jurša sporočil, da vsaj za zdaj ostajajo v koaliciji. Je pa napovedal pogovore za tesnejše povezovanje s poslansko skupino SMC.

Zadnje novice

Sorodne vsebine