15.3 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Poslanci se bo z Bandellijevim odstopom seznanili predvidoma v ponedeljek

Kolegij DZ je danes določil časovni potek prve redne vsebinske seje DZ v novem mandatu. Ta se bo začela v ponedeljek, ko se bodo poslanci in poslanke predvidoma seznanili z odstopom ministra za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Marka Bandellija, končala pa v sredo, 28. novembra.

DZ se bo z ministrovim odstopom v ponedeljek seznanil, če bodo dnevni red seje razširili s to točko, pri čemer je pričakovati, da se bo to tudi zgodilo. Ponedeljek je rezerviran tudi za poslanska vprašanja.

Drugi dan seje bodo poslanci po nujnem postopku odločali o vladnem predlogu zakona o trgu finančnih instrumentov, ki v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo. S tem zakonom sta vsebinsko tesno povezana tudi predloga sprememb zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov ter zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, o katerih bo DZ prav tako razpravljal in odločal v torek.

Prav tako v torek bodo poslanci odločali o vladnem predlogu novele zakona o davku na dodano vrednost, katere cilje je predvsem prenos določb evropskih direktiv v slovensko zakonodajo, in predlogu zakona o vračilu denarnih sredstev v Republiko Slovenijo iz posameznih davčnih oaz. Sprejem slednjega predlaga državni svet, pri čemer pa matični odbor DZ ocenjuje, da ni neprimeren za nadaljnjo obravnavo.

Na mizah poslancev bo ta dan še predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev. Z njo vlada predlaga umik masovnega avtomatičnega izračuna za pravice iz javnih sredstev, ki bi se po lani sprejeti zakonodaji moral začeti uporabljati prihodnje leto, ter da se ohrani zdajšnji sistem mesečnega preverjanja.

Za sredo je predvidena izredna seja DZ o migracijah, v četrtek pa bodo poslanci nadaljevali redno sejo. Ta dan bodo imeli na mizi letno poročilo varuha človekovih pravic in predlog novele gradbenega zakona. Z njim želi državni svet spremeniti določila glede obveznosti preverjanja, ali je za objekt izdano gradbeno dovoljenje, vendar matični odbor meni, da zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo.

Novembrska redna seja bo namenjena tudi splošni razpravi o nekaterih poslanskih zakonskih predlogih. Med njimi so predlogi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ter zakona o delovnih razmerjih. Vse so vložili poslanci NSi kot odgovor na “vladne napovedi dodatnih davčnih bremen”, o njih pa bo DZ razpravljal v petek. V NSi v tem paketu predlagajo še predlog novele zakona o dohodnini, o kateri pa bo DZ odločal v sredo, 28. novembra.

Drugi teden redne seje, v torek 27. novembra, bodo poslanci znova odločali o zakonu o nepremičninskem posredovanju, ki so ga “podedovali” še od prejšnjega sklica. Državni svet je namreč marca letos izglasoval veto na omenjeni zakon, DZ pa o njem zaradi padca vlade o njem še ni znova odločal.

Isti dan bodo poslanci po nujnem postopku odločali tudi o vladnem predlogu novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb (gre za prenos evropskih direktiv) in predlogu zaključnega računa proračuna za leto 2017. Na mizah bo tudi predlog novele zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnostih, ki ga je pripravil državni svet. Predlog odpravlja pravno praznino pri sprejemanju načrtov ravnanja s premoženjem, a je rešitev po dopolnitvi na odboru DZ za občine manj ugodna, kot so si želele. Kar nekaj časa bo ta dan namenjenega tudi razpravi o predlogu novele zakona o motornih vozilih, s kateri SDS znova predlaga ukinitev obvezne registracije mopedov.

Zadnji dan seje bodo poslanci med drugim opravili splošno razpravo o predlogu novele zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka, s katero želi SDS določiti, da bi 40 odstotkov katastrskega dohodka v davčni osnovi, kot je za lani predvidelo prehodno obdobje, ostal trajen ukrep.

Zadnje novice

Sorodne vsebine