15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Poslanci SDS zahtevajo sklic izredne seje o parlamentarni preiskavi glede podjetij Gen-I, Star Solar in financiranja Gibanja Svoboda

Piše: C. R. 

Skupina podpisanih poslank in poslancev Slovenske demokratske stranke zahteva sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije z obravnavo naslednje točke dnevnega reda: “Akt o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma, da so domnevno posredno ali neposredno vplivali na negospodarne ali protipravne odločitve podjetja GEN-I, d.o.o., ki so vodili v finančno izčrpavanje podjetja GEN-I, d.o.o., da so domnevno zlorabili svoj položaj, oškodovali državno premoženje ter izvajali politični pritisk na preiskavo kaznivih dejanj v zvezi s prevzemom in poslovanjem družbe STAR SOLAR d.o.o. in poslovanjem družbe BORZEN, d.o.o., da je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA, volilne kampanje politične stranke GIBANJE SVOBODA za redne volitve poslancev v Državni zbor Republike Slovenije leta 2022; in za morebitno spremembo zakonodaje, ki ureja področja preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, financiranja političnih strank, financiranja volilne kampanje, ustanavljanja in lastninsko-upravljavsko ureditev izdajateljev medijev ter financiranja izdajanja in delovanja medijev v času volilne kampanje, EPA 1409-IX”

Državni svet je na svoji 15. seji dne 20. marca 2024 na podlagi pete alineje prvega odstavka 97. člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da naj Državni zbor v skladu s 93. členom Ustave Republike Slovenije, 1. členom Zakona o parlamentarni preiskavi in 1. členom Poslovnika o parlamentarni preiskavi odredi parlamentarno preiskavo za ugotovitev nezakonitosti v zvezi s podjetji GEN-I d.o.o., STAR SOLAR d.o.o., družbe BORZEN, d.o.o., pri čemer je domnevno prišlo do nezakonitega financiranja politične stranke GIBANJE SVOBODA.

Poslovnik o parlamentarni preiskavi v drugem odstavku 3. člena določa, da predsednica Državnega zbora uvrsti zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave na dnevni red prve naslednje seje Državnega zbora, če je predlog vložen najkasneje 30 dni pred to sejo, oziroma če je zahteva vložena najkasneje 8 dni pred to sejo. Zahtevo za uvedbo parlamentarne preiskave je Državni svet vložil dne 21. marca 2024. Razlogi za odreditev parlamentarne preiskave na zahtevo Državnega sveta so nastali po sklicu redne seje, ki se je začela dne 22. aprila 2024. Zato je Poslanska skupina SDS predlagala širitev dnevnega reda z omenjeno točko, ki pa jo je koalicija zavrnila. Glede na odgovor Državnega sveta z dne 16. aprila 2024 tudi ni nobenega pravnega razloga, da Državni zbor ne pripravi akta o odreditvi parlamentarne preiskave na podlagi njihove zahteve.

Podpisniki zato menijo, da so izpolnjeni vsi pogoji za sklic izredne seje Državnega zbora z zahtevano točko dnevnega reda, sporoča SDS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine