12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Poslanci SDS o nedopustnih pritiskih na novinarsko avtonomijo na RTV Slovenija

Poslanska skupina SDS je na predsednico odbora za kulturo Violeto Tomić naslovila zahtevo za sklic nujne seje odbora, na kateri bi obravnavali nedopustne pritiske na novinarsko avtonomijo na javnem zavodu RTV Slovenija.

Poslanci SDS tako opozarjajo na dogodke v povezavi z oddajo Intervju, ki jo je pripravil dr. Jože Možina 22. julija 2018, in v kateri je bil gost zgodovinar dr. Jože Možina. Po oddaji se vrstijo grobi napadi in celo zahteve, da se oddaje dr. Jožeta Možine ukinejo. Da so pozivi k ukinjanju oddaje in celo parlamentarnega programa RTV Slovenija resna agenda nekaterih, dokazuje javno pismo predsednika ZZB NOB Slovenije Tita Turnška, ki je zapisal:

»Razmislite pa tudi, ali so Možinove oddaje, ki potvarjajo našo preteklost in posledično sejejo med nami razdor in sovraštvo, primerne ali pa bi jih najbolje ukiniti. Ne gre pa samo za gospoda Možino, temveč velja razmislek, ali parlamentarni program ne postaja vedno bolj poligon ene politične opcije.«

Vodstvo RTV Slovenija in Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev se na vse te pozive nista odzvala v smislu zaščite avtonomije in svobode izražanja, temveč je bilo iz javnih dopisov tako direktorja Igorja Kadunca kot varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev Ilinke Todorovski razbrati, da se celo načrtuje, kako slediti zahtevam po nedemokratični cenzuri.

Obenem so poslanci v zahtevi za sklic seje še izpostavili, da je vodstvo RTV Slovenija vzpostavilo tudi dvojna merila v razmerju do posameznih novinarjev RTV. Pri tem so izpostavili, da vodstvo javnega zavoda ni reagiralo na aobjave novinarja Mateja Šurca, ki je v oddaji na radiu Slovenija Labirinti sveta dejal: »Slovenija se nahaja v nevarnem okolju. Ali se ti, ki že dolge tedne kujejo koalicijo, sploh zavedajo, kaj čaka Slovenijo, če jim spodleti? Zavladal bo klerofašizem, obrobna Nova tv bo postala nacionalna tv. Povampirjeni homofobi in lažni domoljubi bodo bruhali svoj gnev z oblastnih položajev. Slovenska politika ima še eno priložnost, da prekine to nagnusno koalicijo sovraštva, ki se razteza od Baltika do Jadrana. Slovenija morda še nikoli v zgodovini Evrope ni imela tako odgovorne naloge, kot jo ima danes.«

 

Iz vsega navedenega je mogoče sklepati, da je sovražni govor, ki je uperjen proti desnemu volilnemu telesu za javni zavod, ki ga plačujejo vsi davkoplačevalci, svoboda govora, intelektualna razprava v oddaji, ki je namenjena predstavitvi zanimivih sogovornikov in kjer je govora o zgodovinskih dejstvih, pa je za javni zavod potvarjanje zgodovine.

Odzivi vodstva RTV v primeru oddaje Intervju z dne 22. julija 2018 so v nasprotju s 5. členom Zakona o RTV, ki novinarkam in novinarjem, urednicam in urednikom RTV Slovenija in drugim, ki so neposredno udeleženi pri ustvarjanju ali pripravljanju RTV programov nalaga, da morajo pri svojem delu še posebej zagotavljati nepristransko in celovito obveščenost, tako da imajo državljani možnost svobodnega oblikovanja mnenj.

Neenaka obravnava zaposlenih in nesposobnost zaščititi novinarsko avtonomijo in interese gledalcev in poslušalcev s strani vodstva RTV Slovenija sta po oceni predlagateljev nujne seje odbora za kulturo nesprejemljivi.

Poslanke in poslanci SDS predlagamo, da se po opravljeni razpravi na seji Odbora za kulturo sprejme naslednje sklepe:

 

1. Odbor za kulturo se je seznanil s problematiko pritiskov na avtonomijo novinarskega delovanja in poročanja v primeru oddaje Intervju z dne 22. julija 2018 na TV Slovenija 1.

2. Odbor za kulturo poziva vodstvo RTV Slovenija, da zaščiti svobodo javne besede in avtonomijo delovanja novinark in novinarjev, ki so izpostavljeni političnim in totalitarnim pritiskom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine