19.9 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Poslanci na izredni seji o evropskih sredstvih in socialni pomoči

DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi na zahtevo poslancev SDS razpravljal o uspešnosti Slovenije pri črpanju evropskih sredstev in vlado pozval k pripravi načrta, kako bi črpanje sredstev evropske kohezijske politike pospešili. Poslanci pa bodo izredno sejo izkoristili še za ureditev višine denarne socialne pomoči.

O problematiki črpanja evropskih sredstev je v začetku tedna že razpravljal odbor DZ za zadeve EU, ko je poslanka SDS Suzana Lep Šimenko opozorila, da je trenutno stanje na področju črpanja izjemno slabo, celo katastrofalno. Smo namreč že sredi programskega obdobja 2014-2020, a je Slovenija doslej počrpala šele 10 odstotkov od dobrih treh milijard evrov razpoložljivih sredstev.

Marko Bandelli, ki je kot minister brez listnice pristojen za evropsko kohezijsko politiko, se je strinjal, da bi morala biti Slovenija pri črpanju evropskih sredstev bolj učinkovita. Kot glavni vzrok za težave je izpostavil novi informacijski sistem službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, soglašal pa s predlogom sklepa, naj vlada v 30 dneh pripravi načrt za pospešitev črpanja.

Stanje na tem področju sicer po njegovih besedah ni kritično. Kar nekaj je bilo narejenega oz. zadeva teče, je dejal in dodal: “Sredstva črpamo regularno, problem so v tem trenutku povračila.”

Na dnevni red današnje izredne seje je uvrščen še predlog novele zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero se bo omogočilo, da denarna socialna pomoč tudi po 1. januarju 2019 ostane pri 392,75 evra. Brez spremembe bi se morala namreč z novim letom znižati. Prav tako bo po predlogu nespremenjen varstveni dodatek, ki zdaj znaša 577,34 evra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine