4.7 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Poskus korupcije največjih razsežnosti: Leva opozicija razmišlja, kako kupiti poslance za prestop, da bi prevzeli oblast!

Opozicija že razmišlja o tem kako bi jim lahko uspelo zrušiti vlado Janeza Janše. Stranke LMŠ, SD, Levica in SAB so prepričane, da Janševa vlada škodi Sloveniji, kljub ključnemu ukrepanju v času krize s koronavirusom in si želijo, da bi odšla. “V opoziciji se resno in kar veliko pogovarjamo o oblikovanju nove levosredinske vlade, a imamo za izpeljavo tega projekta trenutno premalo poslancev. Tisti, ki manjkajo, so zdaj v koaliciji,” je za javnost povedala predsednica SAB Alenka Bratušek. S to izjavo pa je namignila predvsem na stranko DeSUS, ki jo jim je že uspelo na nek način povoziti in pridobiti, v igri pa tako še ostaja stranka SMC. Poraja se vprašanje kaj je leva opozicija pripravljena storiti za pridobitev glasov ali poslancev? Odgovore policije in KPK še pričakujemo.

 

Trenutna vlada je nastopila z delom tik pred nastopom resnih razmer v državi, ki pa še vedno trajajo. Goreča želja trenutne opozicije je zrušitev trenutne vlade, brez želje po predčasnih volitvah. Medtem ko v državi še vedno vladajo izredne razmere zaradi uničujočega virusa, so stranke opozicije stopile skupaj in se odločile skovati načrt s katerim bi poskusile pridobiti na svojo stran stranki DeSUS in SMC. “V opoziciji se resno in kar veliko pogovarjamo o oblikovanju nove levosredinske vlade, a imamo za izpeljavo tega projekta trenutno premalo poslancev. Tisti, ki manjkajo, so zdaj v koaliciji,” je za javnost obrazložila predsednica SAB Alenka Bratušek.

S pomočjo medijev je opoziciji tako že uspelo medijsko umoriti ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec in jo z izglasovano nezaupnico izriniti iz mesta predsednice stranke upokojencev. Cilj opozicije je tako pridobitev dodatnih glasov s katerimi bi lahko izglasovali nezaupnico vladi in sestavo nove koalicije. Opozicija trenutno šteje 39 glasov, dodatnih trinajst pa bi jih lahko pridobila na račun DeSUS-a in SMC, kjer sami vidijo “zavezništvo”.

Opozicija bi potem lahko po takšnem preigravanju štela 52 glasov. Iz opozicijskih vrst je tako možno slišati, da vidijo možnost povezovanja z obema strankama, pri čemur jim želijo ponuditi trdno koalicijsko pogodbo, ki naj bi po njihovem mnenju “zdržala” do naslednjih volitev. Medtem ko se je Janševa vlada v prvi vrsti soočala s kritičnimi razmerami, je v nadaljevanju svojega mandata pričela s pripravo projektov, s katerimi bi reševali situacijo starejših in se soočila z demografsko problematiko in reformo pokojninskega sistema. Ne glede na to, pa je predsednik stranke Levica Luka Mesec izjavil, da jim ni dovolj da zamenjajo premierja, ampak bi radi tudi spremenili njegovo politiko. Kaj bi Mesec spremenil, pa še ni jasno.

Gre v ozadju za koalicijsko pogodbo, položaj ali denarne nagrade za poslance stranke SMC in DeSUS?
Po nekaterih ugibanjih si na čelu stranke SMC opozicija želi videti predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki pa naj bi bil tudi eden izmed kandidatov za prihodnjega mandatarja. Po eni strani naj bi poslanci SMC potihoma pritrdili trenutni opoziciji sodelovanje, po drugi strani pa so poslanci SMC zadovoljni s trenutnim delom in članstvom v trenutni koaliciji. Trenutno politično preigravanje opozicije spominja na letošnje prestope poslancev SMC, kjer je prišlo do suma nagrajevanja poslancev za prestop v stranko opozicije, kjer sta med njimi najbolj odmevala prestopa Janija Möderndorferja in Gregorja Židana, o čemer smo že pisali. Ni povsem jasno, kako bodo torej pridobili obe stranki na svojo stran, ali gre res za močno koalicijsko pogodbo, obljubljen položaj ali celo denarne nagrade.

Prestopniški poslanec Gregor Židan. (Foto: FB)

V preteklosti se samo spomnimo primera, ko je šlo za sum političnega trgovanja v državnem zboru, medtem ko je takratna notranja ministrica Katarina Kresal odredila preiskavo v državnem zboru zaradi pisne obljube Milana Pogačnika predsedniku stranke SNS Zmagu Jelinčiču, v kateri mu je obljubil prenos državnih zemljišč na mestno občino Murska Sobota za gradnjo letalskega muzeja, Jelinčič pa bi Pogačniku podal podporo o spremembi zakona o skladu kmetijskih zemljišč in interpelacijo zoper njega zaradi afere Bulmastifi. Po več kot štirih letih je tožilstvo v primeru suma trgovanja z glasovi SNS zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od pregona.

Nekdanji minister za kmetijstvo Milan Pogačnik. (Foto: STA)

Sara Kovač

Zadnje novice

Sorodne vsebine