25.1 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Poskrbeti zase in bližnje v življenjskih preizkušnjah

Ko je zdravje na vaši strani in vam življenje teče kot po maslu, se zdite sami sebi nepremagljivi. A življenje lahko preseneti. Čeprav ste še danes morda čili, srečni in zadovoljni, vas lahko že jutri ustavi nepričakovana življenjska preizkušnja. Kako ji boste kos?

Izzivov, ki jih prinaša življenje, se pogosto ne da predvideti, a kljub temu lahko veliko naredite sami. Z ustreznim življenjskim slogom,s preventivnim ravnanjem in z opustitvijo nekaterih razvad lahko zmanjšate marsikatero tveganje, ki ste mu izpostavljeni v življenju.

Preveč tvegate?

Vi odločate, koliko časa boste namenili telesni aktivnosti. Kaj boste jedli – bo to več zelenjave in sadja in manj sladkega? Boste nehali kaditi? Ali boste med vožnjo pozorni na dogajanje na cesti ali na svoj pametni telefon? Omenjena dejanja in odločitve namreč lahko določajo, kako tvegano je pravzaprav vaše življenje.

S spletnim testom Zavarovalnice Triglav »Kako tvegano živim?« lahko dobite boljšo predstavo in odgovor na to vprašanje.

Rezultati so pokazali, da stresu kot drugi najpogostejši dejavnik tveganja pri sodelujočih v testu sledi premalo telesne aktivnosti. Okrog 15 odstotkov sodelujočih se v svojem prostem času sploh ne rekreira, nekaj več kot 35 odstotkov pa si jih aktivnost privošči le enkrat ali dvakrat tedensko. Na tretje mesto med dejavniki tveganja pri sodelujočih pa se uvršča čas, ki ga ljudje preživijo na cestah. Nevarnost, da se vam na cesti pripeti nesreča, seveda narašča s številom kilometrov, ki jih prevozite.

Zdrav življenjski slog je le prvi korak

Ne glede na rezultate pa ni treba, da ste črnogledi. Še vedno lahko z ustreznim življenjskim slogom marsikaj spremenite. Ob tem pa premislite, kaj vsa ta tveganja pomenijo tudi za tiste, ki jih imate v svojem življenju najraje. Tudi vaši svojci lahko v trenutkih, ko vas upočasni bolezen ali poškodba, občutijo posledice. Samo predstavljate pa si lahko, kako se njihovo življenje spremeni, če se vam zgodi najhujše. Zato je dobro pomisliti tudi na sklenitev ustreznih zavarovanj, kot je življenjsko zavarovanje za primer smrti. S tem bo v primeru najhujšega poskrbljeno za finančno varnost vaših najbližjih.

Tudi samske osebe bi se morale primerno zavarovati. Visoke zavarovalne vsote za primer smrti morda res ne potrebujejo – čeprav, če gre npr. za mlajšo osebo, lahko ta že v samskem obdobju začne razmišljati o družini, ki si jo bo najverjetneje ustvarila pozneje. Potrebuje pa tudi v samskem obdobju finančno varnost, če zboli za hudo boleznijo ali se poškoduje v nezgodi. V takem primeru se bo želela čim prej vrniti v vsakdanje življenje.

Pomembno je življenjsko zavarovanje po meri.

Zavarovanje po meri

Življenje se spreminja in skozi življenjska obdobja vsakogar vodi drugače. Zato je tudi življenjsko zavarovanje Zavarovalnice Triglav  prilagojeno vašim potrebam. Življenjsko zavarovanje za primer smrti lahko sklenete s konstantno ali padajočo zavarovalno vsoto. Konstantna zavarovalna vsota je vedno enaka in v primeru najhujšega ni namenjena samo pokritju glavnih finančnih obveznosti (npr. kredita ali lizinga), ampak je tudi svojevrstna »zapuščina« v smislu zagotavljanja sredstev za šolanje otrok in kasneje kot pomoč pri osamosvajanju.

Padajoča vsota pa se med trajanjem zavarovanja linearno znižuje. Namenjena je tistim, ki ocenijo, da bodo s spremembami v življenju (npr. po poplačilu kredita, odraščanju in osamosvojitvi otrok) njihovi bližnji potrebovali nižjo vsoto. Premija je v tem primeru cenovno ugodnejša kot pri konstantni zavarovalni vsoti.

Med trajanjem zavarovanja lahko v situacijah, kot so npr. nakup nepremičnine, korak na skupno pot ali rojstvo otroka, povečate zavarovalno vsoto tudi brez ugotavljanja zdravstvenega stanja. Izplačila so mogoča v enkratnem znesku, obročno ali kot kombinacija obeh – del v enkratnem znesku in del obročno.

Promocijski članek

Zadnje novice

Sorodne vsebine