16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Posestna pravica rogovcem, toda le začasno

Višje sodišče v Ljubljani je pred dnevi zavrnilo pritožbo Mestne občine Ljubljana (Mol) zoper odločitev prvostopenjskega sodišča, ki je posestno pravico v prostorih nekdanje tovarne koles na Trubarjevi pripisalo tamkajšnjim uporabnikom, poroča današnje Delo.

 

Junija 2016 so v prostore nekdanje tovarne sredi noči prišli gradbinci v spremstvu varnostnikov z namero, da vzpostavijo gradbišče in začnejo rušiti stavbe, kar bi bil prvi korak v več milijonov evrov težki načrtovani preobrazbi nekdanje tovarne v novo središče kreativnih industrij. Rogovci so se takrat uprli in preprečili začetek gradbenih del, posredovala je policija. Kmalu zatem je osem uporabnikov nekdanje tovarne proti občini vložilo tožbo zaradi motenja posesti.

Ljubljansko okrajno sodišče je aprila letos pritrdilo rogovcem, Mol se je na odločitev pritožila, pred nekaj dnevi pa je po pisanju časnika Delo višje sodišče v Ljubljani njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sklep sodišča na prvi stopnji. A posestno pravico imajo rogovci le začasno, dokler na okrožnem sodišču ne bo rešena še ena zadeva.

Skoraj sočasno s tožbo rogovcev proti Molu se je namreč na okrožnem sodišču začelo tudi osem lastninskih tožb, ki jih je občina vložila proti prav toliko rogovcem, ki so se izpostavili kot posestniki. Sodišče je doslej odločilo, da morajo ti rogovci prostore nekdanje tovarne zapustiti in izprazniti, vendar odločitve še niso pravnomočne, saj so se uporabniki Roga nanje pritožili. Z Mol so sporočili, da sta pravnomočni že dve sodbi, pričakujejo, da bo v kratkem tako tudi s preostalimi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine