2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Posebni poročevalec Valentin Areh: Mnogi Ukrajinci so navdušeni nad Slovenijo, ki aktivno podpira boj za svobodno Ukrajino

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Medtem ko leva opozicija najde nešteto razlogov za kritiko potez aktualne vlade, ki aktivno podpira Ukrajino, pa so Ukrajinci drugačnega mnenja. Posebni poročevalec Valentin Areh, ki je bil na RTV-ju očitno edini, ki si je upal na vojno prizorišče, je namreč sporočil, da so Ukrajinci navdušeni nad Slovenijo, ker menijo, da Slovenci aktivno podpirajo boj za svobodno Ukrajino. Slovenija je v Kijev poslala tudi začasnega odpravnika poslov Slovenije za diplomatske naloge Boštjana Lesjaka, sredi marca pa je tja potoval tudi premier Janez Janša in tako še dodatno potrdil podporo Ukrajini. 

Na RTVS imajo več kot dva tisoč zaposlenih, a med njimi očitno ni junaka, ki bi bil pripravljen poročati iz Ukrajine – tako je tja odšel vršilec dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentin Areh. Pred njim je od tam sicer poročala novinarka RTV Slovenija Karmen Švegl, ki je dopisnica iz Bližnjega vzhoda in  živi v Združenih arabskih emiratih. Po nekaterih podatkih se je Arehu sicer iztekel šestmesečni mandat v. d. direktorja, na razpis za direktorja pa se ni prijavil. V javnosti je to, da je v Ukrajini Šveglovo zamenjal vršilec dolžnosti direktorja, poželo veliko občudovanja, po drugi strani pa tudi precej zgražanja – nad dejstvom, da med tako številnim kadrom ne najdejo niti enega novinarja.

“V pogovoru s civilisti in vojaki tu v Kijevu nismo zaznali prav nobenega optimizma glede pogajanj,” je Areh sporočil iz Ukrajine in pojasnil, da tam nihče ne verjame, da bo Vladimir Putin res zaustavil to vojno, nihče ne verjame, da se bodo ruske sile umaknile iz okupiranih območij. Prav nasprotno. Mnogi so prepričani, da bo vojna trajala več mesecev ali celo več let, kljub temu pa verjamejo, da bo na koncu ob pomoči Zahoda Ukrajina zmagala. “Na koncu naj omenim tudi kot zanimivost, da so mnogi Ukrajinci navdušeni nad Slovenijo, ker po njihovem mnenju Slovenci aktivno podpirajo boj za svobodno Ukrajino,” je še izpostavil.

RTVS sporoča, da njihovi sodelavci svoje delo opravljajo v izjemno zahtevnih delovnih okoliščinah
Na RTV Slovenija zavračajo očitke, povezane z opravljanjem dela tujih dopisnikov, in pozivajo k spoštljivemu dialogu, ki je ključen del zrele demokratične družbe. “V preteklih tednih smo bili na RTV Slovenija z različnih strani deležni neupravičenih očitkov na račun dela dopisnikov RTV Slovenija,” so zapisali in dodali, da njihovi sodelavci svoje delo opravljajo vestno, v izjemno zahtevnih delovnih okoliščinah in v skladu z vsemi novinarskimi standardi. Javnosti so tudi sporočili, da dopisnica iz Moskve Vlasta Jeseničnik v tem trenutku dela v izjemno zahtevnih okoliščinah. “Po tem ko je Rusija v začetku marca sprejela zakonodajo, po kateri novinarjem za širjenje domnevno lažnih informacij o ruskih vojaških silah grozi do 15 let zapora, smo bili v luči zaščite naše novinarke prisiljeni prilagoditi način poročanja iz Moskve. Kljub omejitvam dopisnica razmere v Rusiji spremlja izjemno natančno in celovito ter prinaša pomembno dodano vrednost našim programom,” so še sporočili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine