6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Poraz koalicije? Odbor za zunanjo politiko brez sklepov glede priznanja Palestine

Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) danes ni sprejel odločitve glede pobude za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države, ker da brez jasnega stališča vlade ni ustrezne zakonske podlage. A to, kot kaže, še ni nujno konec obravnave tega vprašanja.

 

Poslanci so danes na nujni seji OZP obravnavali predlog Levice, o katerem naj bi potem v petek na izredni seji odločal celoten državni zbor. Ker pa odbor danes pravzaprav ni sprejel nobene odločitve – za izvedbo izredne seje pa je stališče OZP nujno, je v skladu s poslovnikom DZ možno, da pride pred petkom še do ene nujne seje odbora na to temo.

V skladu s členom 48a poslovnika DZ namreč lahko sejo odbora na predlog člana tega odbora skliče tudi predsednik DZ, če je ne skliče predsednik odbora. V tem primeru sejo odbora vodi najstarejši podpredsednik odbora.

To bi v tem konkretnem primeru pomenilo, da bi predsednik DZ Milan Brglez na predlog kakega člana OZP lahko zahteval sklic še ene seje odbora in če se predsednik OZP Jožef Horvat (NSi) – ki je danes predlagal sklep, da ni pravne podlage za odločanje o predlaganem sklepu – ne odzove, bi Brglez lahko sejo OZP sklical sam, vodila pa bi jo Julijana Bizjak Mlakar, ki pa je danes tudi ostro protestirala proti načinu, kako Horvat vodi sejo odbora.

Razprave na odboru danes pravzaprav niti ni bilo – Horvat je kot predsednik odbora v dobre pol ure povzel celotno zgodovino razprav o vprašanju priznanja Palestine na odboru, ki so potekale praktično celoten mandat tega sklica DZ.

Matej T. Vatovec (Levica) je nato v imenu predlagateljev sklepa pozval poslanske kolege k podpori, ker da gre za pravo in pravično odločitev ter vprašanje načelnosti.

Predstavnica parlamentarne zakonodajno-pravne službe je razložila, da bi v skladu z zakonom o zunanjih zadevah in sedanjo prakso morala sklep o priznanju države predlagati vlada, ki pa tega do odstopa premierja Mira Cerarja ni storila, zato bi bilo sprejemanje predlaganega sklepa v nasprotju z zakonom.

Oglasila sta se še predstavnik državnega sveta Bogomir Vnučec in zunanjepolitični svetovalec predsednika republike Ernest Petrič in oba izrazila nasprotovanje predlogu, nato pa je predsednik OZP Horvat razpravo prekinil in predlagal omenjeni postopkovni sklep, da odločanje odbora brez sklepa vlade, s katerim bi ta predlagala priznanje Palestine, ni možno. Podprlo ga je deset poslancev, šest pa jih je bilo proti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine