28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Poraba vode v Slovenski Istri se je nekoliko povečala, iz Unice bi rabili več vode

Piše: C. R./STA

V preteklih dneh se je poraba vode v Slovenski Istri nekoliko povečala, medtem ko so se razpoložljive količine manjšale. Kot so sporočili z Rižanskega vodovoda, so včeraj zaprosili za povečanje števila prevozov s Planinskega polja s cisternami, a so morali danes nekaj tovornjakov preusmeriti za gašenje požara pod Socerbom, poroča STA.

Za razliko od nekaterih drugih delov Slovenije v Istri še ni bilo dežja, ki bi vsaj malo omilil sušo. Zato se je še zmanjšala izdatnost vseh virov, iz katerih se napaja Rižanski vodovod.

Iz podtalnice Rižane zdaj črpajo 150 litrov na sekundo, še 50 jih preusmerijo v strugo. Na črpališču Gabrieli pri Sečovljah dobijo le še 30 litrov na sekundo. Suši se tudi vodni vir Gradole na Hrvaškem, tako da Istarski vodovod Buzet Rižanskemu dostavlja 55 litrov na sekundo namesto 60.

Poraba se je v preteklih dneh povečala na 340 litrov na sekundo oziroma 29.000 kubičnih metrov na dan.

V teh razmerah ne zadoščajo več niti dodatne količine vode, ki jih pripeljejo s cisternami, so ugotovili na Rižanskem vodovodu. Včeraj so iz Unice dobili 1615 kubičnih metrov vode. Upravo RS za zaščito in reševanje so zaprosili za povečanje količine, vendar je načrte prekrižal požar pod Socerbom. Namesto v vodarno Cepki so morali nekaj cistern peljati tja.

Zato iz Rižanskega vodovoda Koper opozarjajo vse porabnike, da “je trenutno edini izhod v maksimalnem varčevanju in upoštevanju vseh omejitev in prepovedi”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine