12.5 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Popotnik Zvone Šeruga in njegove zablode o revščini: Sam ima slabo vest, ko vidi uboge, a zato je po njegovem kriva RKC

Svetovni popotnik, novinar in fotograf Zvone Šeruga si ni mogel kaj, da ne bi svojega gneva, ker so ga med obrokom v restavraciji v Mehiki motili reveži, berači in “mariačiji”, zlil kar na Rimokatoliško cerkev. Ta je po njegovem mnenju kriva za revščino in lačne otroke, o drugih razlogih se mu ne da razmišljati, ker nima časa. Moti ga, da se počuti krivega, ko je sam sit, reveži pa lačni. RKC pa je dežurni krivec.

Revščina je bila, je in vedno bo. Bila je na svetu že pred obstojem krščanstva in pred ustanovitvijo Rimokatoliške cerkve, katere prvi papež je bil sveti Peter apostol, ki je umrl kot mučenec v Rimu, pribit na križ z glavo navzdol iz spoštovanja do svojega učitelja Jezusa Krustusa. Rimokatoliška cerkev upravlja z več kot 140 tisoč šolami, 10 tisoč sirotišnicami, 5 tisoč bolnišnicami in okoli 16 tisoč zdravstvenimi domovi po svetu.

Karitas po ocenah Catholic Heralda iz leta 2017 za dobrodelne dejavnosti nameni od dve do štiri milijarde letno, s čimer s uvršča v sam vrh humanitarnih združb na svetu. Tu niso všteti še vsi drugi dobrodelni projekti okoli 200 tisoč katoliških župnij po svetu, ki niso vključeni v uradno statistiko.

Njegove besede razkrivajo njegov omejen pogled na svet
To vseeno ne prepriča “svetovnega popotnika, novinarja in fotografa” Zvoneta Šeruge, da ne bi za vso revščino in bedo tega sveta okrivil kar Rimokatoliške cerkve. “Pribijte me na križ, a vzamem si pravico do svojega mnenja,” je svoj zapis na Facebooku, v katerem je ves svoj gnev stresel nad RKC, začel Šeruga. Šeruga vsekakor ima pravico do svojega mnenja, a njegov zapis razkriva ignoranco in pomanjkanje neke splošne razgledanosti, ki pritiče vsem oznakam, s katerimi se identificira. Namreč, da za vso revščino in bedo okriviš zgolj in samo RKC, je potreben nadvse omejen in zelo specifičen pogled na svet.

Bil je na večerji v Ohaki, na jugu Mehike. “V bogatem mestu dokaj bogate države sva, polnem turistov in dragih avtomobilov – a vendar: v restavraciji na robu glavnega trga.” Našega svetovnega popotnika je zmotilo, da so njegov obrok motili prodajalci, “mariačiji”, s spominki založene Indijanke in berači brez nog, ki naj bi od njega zahtevali, naj kupi, se jih usmili, a na koncu je vedno “daj-daj-daj”.

“In ponovno sem razmišljal, že kdo ve katerič: se res moram pol časa na svojih potovanjih počutiti krivega? Ker sem se rodil v svetu, ki mi daje možnosti preživetja, napredka in celo pol pice? In sem popolna pizda, ker s polnim želodcem ne morem rešiti sveta in se že leta več niti ne trudim?” A namesto, da bi razmislil, zakaj se počuti krivega, je Šeruga raje s prstom pokazal na Katoliško cerkev.

Sovraštvo do RKC, ker ima sam slabo vest
Milošević zločinec?? Hitler … dobro, ne bomo zdaj o Hitlerju – a kdo je skozi zgodovino človeštva zakrivil več mučenj, nečloveškega trpljenja in smrti, kot Katoliška cerkev, najmočnejša korporacija na svetu?” Kaj je tako razburilo Šerugo? Nosečnica mu je na vprašanje, piše Šeruga, zakaj je spet noseča, če pa ima že devet otrok, ki jih ne more  preživeti, odvrnila: “Bog je moj vodnik in on tako hoče od mene.”

Šeruga je s tem pokazal, otrok katere ideologije je. Namreč, sam je ponotranjil vse laži, s katerimi so že komunisti obkladali krščanstvo. “Preveč najhujše revščine sem videl v najbolj rodovitnih predelih sveta, obdarjenih z vsem razkošjem tropskega podnebja, zdrave zemlje in nekaj mesecev dežja na leto – a vse možnosti, ki jih ponujata narava in od bogastva buhteča zemlja, dobesedno – oprostite – zafukajo! Ker so jih misijonarji že pred stoletji z mečem in križem predelali v božje ovce, danes pa jih krmijo z drobtinami svojega razkošja in vedno znova potiskajo v životarjenje in smrt: veselite in plodite se, bog bo za vas poskrbel, kot poskrbi za ptičke na veji!”

Nismo vedeli, da je Indija krščanska. Čisto po naključju ravno v Indiji in na Kitajskem, torej nekrščanskih deželah, letno pobijejo ogromno število nerojenih otrok. Ne zaradi revščine, temveč zato, ker bi se rodila punčka. V Indiji naj bi po podatkih spletnega portala Unwanted na leto primanjkovalo 629 tisoč deklic do 6. leta starosti. Razlog za to niso kondomi, vzdržnost ali katerakoli metoda, ki bi mogoče Šerugi v njegovem gnevu nad Katoliško cerkvijo prišla na misel. Razlog za to je ravno “družinsko planiranje”, ki ga Šeruga zagovarja. Zaradi družinskega načrtovanja v Indiji še nerojeno hčerko raje ubijejo, kot da bi morali plačati doto dve desetletji pozneje.

Vseeno bi Šeruga rad videl Vatikan in Katoliško cerkev na haškem sodišču za zločine proti človeštvu, zato ker se vsakič, ko je sit, pred revežem počuti kot “pizda”. O drugih razlogih za revščino noče razmišljati. Pravi, da ve zanje, “a za koliko knjig časa mi date, da o njih tudi razmišljam in razpredam?”. Očitno Šeruga pozablja, da je revščina prisotna kjerkoli po svetu, pa naj bo tam tudi RKC ali ne. Šeruge ta del ne zanima. Sam napada nekega slamnatega moža RKC, s katerim sam blaži svojo slabo vest.

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine