17.9 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Pompeo: Današnji podpis izjave o varnosti omrežij 5G je pomembna odločitev in korak v pravo smer za vso Evropo

Današnji podpis izjave o varnosti omrežij 5G je pomembna odločitev in korak v pravo smer za vso Evropo, da bomo lahko imeli omrežje, ki bo varno pred kitajskim varnostnim aparatom, je v pogovoru za STA na Bledu danes dejal Pompeo. Dejal je, da so odnosi s Slovenijo za ZDA pomembni, njena teža pa je večja od njene dejanske velikosti.

 

Ste prvi vodja ameriške diplomacije na dvostranskem obisku v Sloveniji po več kot dveh desetletjih. Je to znak izboljšanja slovensko-ameriških odnosov?

Ne bi dajal prevelikega pomena temu, da nas ni bilo tukaj dve desetletji. Odnosi med državama so zelo dobri, pogosto se na različnih krajih sestajamo z vašimi voditelji, v Bruslju, na zasedanjih Nata. Imamo globok, močan odnos in vesel sem, da sem danes tukaj. Odnos z vašo državo je za ZDA pomemben in rad bi, da Slovenci to vedo.

Nekdanji zunanji minister Miro Cerar je med obiskom v ZDA decembra 2018 opozoril na to, da ZDA niso prisotne v regiji, to praznino pa skušata zapolniti Rusija in Kitajska. Je vaša turneja namenjena tudi okrepitvi ameriške navzočnosti v tem delu Evrope?

Absolutno. Strinjam se s tem, kar je rekel. Obstaja resno tveganje, da skušajo priti sem avtoritarni režimi in povzročati težave v demokracijah v regiji. ZDA želijo biti navzoče, a to bodo počele s skupaj s partnerji, kot je Slovenija. Vlagali bomo tukaj, sodelovali bomo na vojaškem področju, naredili bomo vse, da bodo države ostale močne in varne, da se bodo lahko zoperstavile pritiskom tistih režimov, ki nimajo dobrih namenov.

Kako vidite vlogo Slovenije v Natu? Med obiskom ste govorili tudi o Zahodnem Balkanu. Lahko tu Slovenija odigra svojo vlogo?

Da, veliko smo govorili o Zahodnem Balkanu, kaj lahko naredijo ZDA in tudi Slovenija je lahko pri tem pomemben sogovornik. V številnih od teh držav se soočajo z izzivi in naredili bomo vse, da naredimo korak naprej od daytonskega sporazuma. Slovenija je majhna država, ampak ima pomembno mesto, strateško, geografsko, ima pametne ljudi, ki trdo delajo, ima dobre tehnologije, dobre šole, njena teža je večja od njene velikosti. Veseli smo, da imamo tako dober odnos z njo.

Res pa je, da je Slovenija ena od zaveznic v Natu, ki za obrambo še vedno namenijo precej manj od dveh odstotkov BDP, kot je bilo dogovorjeno. Ste govorili tudi o tem?

Odkrito povedano o tem nismo veliko govorili. Vaša vlada ima načrt za povečanje obrambnega proračuna in verjamemo, da ga bo uresničila. Predsednik Donald Trump je od začetka mandata dal vedeti, da želi, da vsaka država izpolni obljube in upamo, da bo Slovenija to storila kar najhitreje.

ZDA umikajo skoraj 12.000 vojakov iz Nemčije, del jih bo ostal v Evropi. Premier Janez Janša je že ponudil, da bi jih nekaj sprejela Slovenija. Sta govorila o tem?

Govorili smo o možnosti premestitve sil v Evropi, ampak vedno prepustim obrambnemu ministru, da natančno pove, kaj delamo in kje. Jasno pa je, da bi bila Slovenija dobrodošla, če bi našli ustrezen način. Vemo, da imate pristanišče, letalske zmogljivosti, vse to so stvari, ki lahko pomagajo. Vedno pa hočemo zadeve urejati v okviru Nata, ne gre samo za ameriške sile, temveč sile Nata. Verjamem, da bo naš obrambni sekretar govoril z vašim ministrom in bosta našla način, ki bo ustrezen tako za Nato kot za Slovenijo.

Ob podpisu izjave o varnosti omrežij 5G v Sloveniji nekateri opozarjajo na negativne posledice oziroma težave, ki bi jih zaradi tega država lahko imela s Kitajsko. Lahko Slovenija v tem primeru računa na ameriško podporo?

Seveda. Ampak verjamem, da je bil razlog, da je slovensko vodstvo podpisalo izjavo, to, da je izjava v najboljšem interesu slovenskega naroda. Kot suverena država smo z vsemi državami po svetu delili tveganje, ki ga predstavlja navzočnost kitajske telekomunikacijske infrastrukture v njihovih sistemih. Vem, da imate Slovenci, Evropejci radi svojo zasebnost, da so informacije zaščitene, zato pa potrebujemo zaupanja vredna omrežja. In o tem smo se danes dogovorili, da bomo imeli zaupanja vredna omrežja za pretok informacij. To danes je bila pomembna odločitev in korak v pravo smer za vso Evropo, da bomo lahko imeli telekomunikacijsko infrastrukturo, ki bo zaščitena pred kitajskim varnostnim aparatom, ki ne želi dobro ljudem regije.

Srečali ste se tudi z vodilnimi predstavniki slovenskih energetskih podjetij. Ste govorili o konkretnih projektih?

Govorili smo o različnih zadevah, govorili smo o čistih tehnologijah, o priložnostih za dobavo utekočinjenega plina, gradnji infrastrukture za dobavo plina po sprejemljivih cenah, o diverzifikaciji energetskih virov, o potrebi po potencialnem novem bloku nuklearke. Nismo govorili toliko o specifičnih projektih, ampak bolj na načelni ravni. Pojasnil sem, kaj lahko ZDA ponudijo v smislu tehnologije, virov, da bi lahko sprejeli dobro odločitev, da bodo elektrika, plin, gorivo državljanom na voljo po dostopni ceni.

Po vašem obisku si mnogi v Sloveniji želijo tudi obiska predsednika ZDA oziroma ameriške prve dame. Ali obstaja možnost, da bo predsedniški par v bližnji prihodnosti obiskal domovino Melanie Trump?

Nikoli ne govorim v imenu predsednika ali še manj prve dame. Vem pa, da bi rada prišla, da je to njen rojstni kraj. Preden sem prišel, sem ji poslal sporočilo in odgovorila mi je, naj Slovenijo pozdravim tudi v njenem imenu. Še naprej bomo delali na tem, da bi našla čas za obisk.

Zadnje novice

Sorodne vsebine