18 C
Ljubljana
sreda, 18 maja, 2022

Pomen ravnotežja med človekovimi pravicami in možnostmi sodobne tehnologije z vidika varstva pravic posameznika

Piše: L. B.

V petek, 16. julija, so na Brdu pri Kranju na neformalnem srečanju ministrov in ministric, pristojnih za pravosodje, imeli razpravo o pravosodnih vidikih umetne inteligence, otrokom prijaznem pravosodju in vprašanjih, povezanih z digitalnimi posestvi.

Uvodni nagovor so posvetili preminulemu nizozemskemu novinarju Petru R. de Vriesu. Minister Dikaučič je obsodil takšne napade na novinarje, kajti svobodni in neodvisni mediji so temelj demokratične družbe in tudi vladavine prava.

Začetek srečanja je temeljil na prioriteti slovenskega predsedovanja na področju pravosodja, torej zaščito temeljnih pravic z vidika izzivov, ki jih predstavljajo nove tehnologije in uporaba interneta. V razpravi so sodelovali minister Marjan Dikaučič kot predsedujoči svetu EU za pravosodje, direktor Agencije EU za temeljne pravice (FRA) Michael O’Flaherty in evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Minister Dikaučič je v razpravi o predlogu Akta o umetni inteligenci z vidika pravosodja poudaril, da je »bistveno vprašanje določitev ravnotežja med človekovimi pravicami in možnostmi sodobne tehnologije. Ni vse, kar je tehnološko mogoče, v demokraciji tudi pravno dopustno z vidika varstva pravic posameznika«. Več informacij o razpravi si lahko ogledate TUKAJ.

Sorodne vsebine