23.4 C
Ljubljana
četrtek, 30 maja, 2024

Politični teater se nadaljuje: levičarski četverček KUL sedaj z interpelacijo še nad ministrico za šolstvo, ker naj bi bila kriva za predolgo zaprtje šol?!

Piše: C. R.

Kot kaže, se v parlamentu obeta še en teater. Poslanci Levice, LMŠ, SD in SAB so v postopek v DZ vložili interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Očitke so strnili v 20 točk. Med drugim ji očitajo nestrokovne in škodljive politike na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, kar da je povzročilo najdaljše zaprtje šol in vrtcev v Evropi.

Očitke iz interpelacije je na današnji novinarski konferenci predstavil vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Po njegovih besedah bi minister za izobraževanje na prvo mesto moral postavljati interese in dobrobit najmlajših, zelo pozoren bi moral biti na upravljanje resorja v času epidemije. Vendar pa po mnenju Vatovca ministrica Kustečeva tega ne izpolnjuje.

Glavni očitek v interpelaciji je neučinkovita, nestrokovna, nekonsistentna in škodljiva politika na področju organizacije vzgoje in izobraževanja v času epidemije, je povedal vodja poslancev Levice. Med drugim ji očitajo, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v teh razmerah. “Smo država, ki ima najdlje časa neprekinjeno zaprte šole in to bo povzročilo dolgoročno in dolgotrajno škodo za šolajoče,” je povedal.

Prav tako ji očitajo odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole. “Imamo zelo stihijsko in neenako obravnavo otrok, ki se v tem času šolajo,” je ocenil. Zato so po njegovih besedah nekateri otroci, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo okoli 4000, neposredno diskriminirani, saj nimajo dostopa do ustrezne komunikacijske tehnologije. Ministrstvo tudi ni zagotovilo pogojev za izvedbo šolskih tekmovanj, je povedal Vatovec.

Ogrožen je napredek otrok, ki se ukvarjajo s športom, prav tako je ogroženo delovanje športnih klubov. Ne nazadnje je vodja poslancev Levice kot posledico neustrezne politike resorja izpostavil upad gibalne sposobnosti otrok. Prihodnost mladih pa je po njegovih besedah ogrožena tudi zaradi odsotnosti načrta za odpravljanje negativnih posledic zaprtja šol.

Vlagatelje interpelacije moti tudi po njihovem mnenju škodljiv predlog za ukinitev sklada za financiranje nevladnih organizacij, ministrici pa očitajo pomanjkanje dialoga na vseh ravneh. Če bi želela na učinkovit način prebroditi krizo, bi morala aktivno sodelovati tudi s sindikati, strokovnimi delavci v vzgoji in izobraževanju ter s starši, vendar pa je stvari peljala sama, je ocenil.

“Nič ni storila, ko se je v bistvu prepovedalo nadaljnje zaposlovanje raziskovalcev,” je povedal Vatovec. Interese zasebnih izobraževanih institucij pa je po njegovih besedah postavljala pred interese javnih. Z neupoštevanjem ukrepov za zajezitev epidemije na prireditvi Olimpijskega komiteja Slovenije pa je javnosti dajala slab zgled, je dejal.

Vatovec je med drugim navedel še zamik podaje soglasja k razpisu za vpis v prvi letnik visokošolskih zavodov, zamujanje z znanstveno-raziskovalne zakonodajo ter sporno kadrovanje, “utemeljeno na parcialnih interesih, osebnih zamerah in prijateljskih obljubah”.

Poleg navedenih očitkov je iz besedila interpelacije razvidno, da razrešitev ministrice predlagajo tudi zaradi odsotnosti sistematične evalvacije pouka na daljavo, odsotnosti ukrepov za preprečevanje socialnih stisk mladih v času epidemije in poseganja v avtonomijo Pedagoškega inštituta.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine