13.1 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Politični kameleon Jakič očitno res nima zavor pri obrekovanju lastne države na podlagi namišljenih afer!

Piše: Sara Rančigaj

Nekdanji minister za obrambo Roman Jakič je ponovno prepričan, da bi se morali ljudje distancirati od premierja Janeza Janše. Tokrat je prvaka SMC Zdravka Počivalška pozval k distanciranju od “ne-papirja” ter načrtov, ki jih pripisujejo premierju Janezu Janši. Kot kaže, Jakič nima hrbtenice, da bi se bil zmožen postaviti za Slovenijo, kar se je sicer že dodobra pokazalo med časom osamosvojitve. Še nedolgo nazaj pa je ocenil, da se mora v imenu “velike večine” državljanov Slovenije opravičiti za Janševe besede pred odborom v Bruslju. Drugače misleči se z Jakičem ne bi strinjali in si ne bi želeli igrati hlapca, ki bi prikimal vsaki besedi, ki jo poreče Bruselj, predvsem, če gre za kuhanje namišljene afere.

Vodja Stranke zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) v Evropskem parlamentu Hans van Baalen je na družabnem omrežju Twitter izrazil “pretresenost Alde ob neodgovornih predlogih za ponovno risanje meja na Zahodnem Balkanu”. Dejal je, da mora premier Janez Janša prenehati z ločevalnimi politikami, kot je ta na izmišljenem primeru Bosne. “Od vseh koalicijskih partnerk, tudi SMC, pa pričakujemo, da se bodo takoj distancirale od teh ločevalnih načrtov,” je zapisal vodja Alde, v kateri so tri slovenske stranke – poleg  koalicijske SMC tudi opozicijski LMŠ in SAB.

“Nikoli ne bi dobili tako neumne ideje. To so naša regija, naši prijatelji. Dobro se spominjamo prelivanja krvi,” mu je na Twitterju odgovoril predsednik SMC in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in nanj naslovil vprašanje, zakaj sodeluje v “teh nevarnih izmišljotinah”. Kot je dodal, so vse članice Alde enakopravne, in vsem bi koristilo, če bi pred zapisom tvita vse skupaj tudi preveril ne pa se kar zaletel na prvo žogo. Na trditve prvaka Alde se je odzval tudi premier Janša, ki je zapisal, da je šokiran ob širjenju lažnih novic, ki so bile kreirane v Sloveniji z namenom izvajati notranjepolitična trenja.

Foto: Twitter

Podobno, kot je dejal van Baalen pa se je vlade in posledično tudi Počivalška lotil nekdanji minister za obrambo Roman Jakič, ki je poznan po svojem nasprotovanju in distanciranju od vlade. “Glede na to, da se Počivalšek velikokrat hvali, da je liberalec, stranka SMC pa del liberalne družine, se tokrat pozivu predsednika ALDE, da se javno distancira od delitvenih politik Janeza Janše ne bo mogel izogniti,” je zapisal na Twitterju in s tem dal vedeti, da se pridružuje tistemu delu politike, ki je zakuhala popolnoma namišljeno afero.

Roman Jakič, Gregor Golobič in Janez Kocijančič. (Foto: STA)

Tako kot se Jakič ni znal postaviti za Slovenijo med osamosvojitvenim časom, mu to povzroča preglavice tudi sedaj. Še nedolgo nazaj se je v zgodovino spet zapisal z  znamenitim “opravičilom celotne Slovenije” za odzive premierja Janeza Janše, ki se ni uklonil Bruslju. “Draga Dacian Cioloș in Sophie in ‘t Veld,” je zapisal, “v imenu velike večine državljanov se vam opravičujem za nesramne in neprimerne primerjave našega predsednika vlade. Žal je z njim v moji državi prišlo do zdrsa liberalne demokracije, v avtokracijo skrajne desnice.”

Jakič je bil izrazit nasprotnik osamosvojitve Slovenije
Spomnimo, Jakič je sicer kot delegat v zboru združenega dela še leta 1990 v govorih več kot stokrat nasprotoval slovenski osamosvojitvi, kar dokazujejo tudi magnetogrami iz tistega obdobja. Čeprav je pripadal klanu partije, ki je nasprotoval razhodu z Jugoslavijo, pa rad poudarja kako je ponosen, da je bil del osamosvojitvene ekipe. Iz njegovih besed gre včasih celo razbrati, da si nekako prilašča zasluge za slovensko osamosvojitev, nikoli pa ne pozabi omeniti, da je kot najmlajši poslanec takratne Skupščine RS spremljal razglasitev referendumske volje iz ust dr. Franceta Bučarja. Jakič je bil med drugim tudi eden izmed poslancev LDS, ki so v dolgih razpravah poudarjali, da Slovenija ni ogrožena in zato ne potrebuje denarja za vojsko, ampak ga lahko usmeri drugam.

Foto: Arhiv Demokracije

Leta 1991 pa je bil med izdajalskimi podpisniki deklaracije za mir, ki je zahtevala razorožitev Slovenije ravno v obdobju, ko ji je grozil napad JLA. Kot delegat je Jakič namreč aktivno nastopal in deloval proti nastajanju slovenskih obrambnih sil, zganjal “mirovništvo” in poveličeval agresorsko JLA. “Namesto spodbude in jasne podpore slovenski osamosvojitvi je z destruktivnim delovanjem in poniglavostjo vnašal nemir in negotovost v vrste teritorialne obrambe in policije, ki so se odločno in hrabro zoperstavile agresorskemu JLA-ju,” so zapisali o njem v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ko ga je takratna mandatarka Alenka Bratušek predlagala za obrambnega ministra. Jakič sicer meni, da podpisana mirovniška deklaracija nikakor ni bila deklaracija za razorožitev ali kapitulacija.

Že sedem let je v sodnem postopku zaradi zadeve Stožice
Še pred nastopom funkcije ministra je deloval kot direktor zavoda Šport Ljubljana, kjer je notranja revizija odkrila številne nepravilnosti, med katerimi so tudi neupravičeni dodatki k plači, a sam se takrat ni počutil krivega. Zoper njega že sedem let, po njegovem mnenju nerazumno dolgih, teče sodni postopek v zadevi “Stožice”. Zavoljo tega se od leta 2014 ni želel več potegovati za nobeno javno funkcijo. Ni kandidiral za poslanca DZRS, ne za poslanca Evropskega parlamenta, ne za svetnika v Mestni občini Ljubljana, prav tako ni vstopil v vlado Marjana Šarca kot minister – saj stoji za svojimi izjavami iz leta 2013, da ni primerno, da javni funkcionar hodi na sodišče kot obdolženec. Očitno pa ni nima težav, ko je potrebno blatiti državo z lažmi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine