7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

Policijska sindikata s pozivom Šarcu za odpravo kršitev sporazumov

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta na novega predsednika vlade Marjana Šarca naslovila poziv, naj nova vlada čim prej odpravi kršitve sporazumov in nedopustna ravnanja prejšnje vlade, ki je brez soglasja policijskih sindikatov določila plače in druge pravice policistom, sicer bodo zaostrili stavkovne aktivnosti.

Zaposleni v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve so namreč od februarja v stavki. Kot so spomnili v pozivu novemu premierju, je bila stavka napovedana prejšnji vladi zaradi kršitev dogovorjenih sporazumov in ravnanja vlade Mira Cerarja, ki je brez soglasja obeh reprezentativnih policijskih sindikatov določila plače in druge pravice policistom ter strokovno tehničnim delavcem v manjšem obsegu, kot bi jim glede na sporazume pripadalo.

Novo vlado bosta policijska sindikata zato “nemudoma seznanila z zahtevami za odpravo te nedopustne norije”. Pričakujejo tudi takojšen odziv, sicer bodo v najkrajšem zakonitem roku zaostrili stavkovne aktivnosti, ki so bile zaradi predčasnega odstopa prejšnje vlade začasno ustavljene.

Sindikata sta spomnila, da se policisti in strokovno tehnični delavci od začetka stavke soočajo s številnimi izzivi in težavami, kot so migracije, kršitve arbitražnega sporazuma, kritični pa so tudi do kadrovske politike, ki povzroča izgorelost, stres in obup zaposlenih na vseh delovnih mestih. Zato tudi ne bodo več dovolili, da o njihovih plačah in pravicah odločajo enostransko drugi na podlagi interesnega preglasovanja za lastne interese, je razvidno iz poziva.

“Nobene resna država ne dovoli, da o plačilu in pravicah zaposlenih, ki skrbijo za javno in nacionalno varnost, v našem primeru celo za schengensko mejo, odločajo interesne skupine, ki za to področje sploh niso reprezentativni in to celo brez soglasja reprezentativnih sindikatov, ki te zaposlene združujejo in zastopajo,” so zapisali v pozivu. Prepričani so, da bo zrasel tudi interes mladih za poklic policista, če bodo to “norijo” rešili.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine