16 C
Ljubljana
petek, 6 avgusta, 2021

Policijska država: Ker je na Facebooku zapisal, da se pred prodajalno nahaja ženska v burki, mu grozi do dve leti zapora?!

Policija je na zaslišanje “povabila” Marjana Žandarja, ki je na Facebooku v skupini Kje pa tebe čevelj žuli? objavil: “Ženska v BURKI pred Industrijsko prodajalno Ljubljanskih mlekarn.” Organi pregona ga dolžijo kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva. Dodatno pomenljivo je dejstvo, da se na prvo vabilo policije ni prikazal policist, ki naj bi preiskoval ta primer. Zdaj so Žandarja spet “povabili” na zagovor. Vabilo samo po sebi pa je preočitna prisila, saj bi ga v primeru, da se vabljeni ne bi odzval, privedli prisilno.

 

“Ponovno povabilo na zaslišanje zaradi objave na FB v FB skupini Kje pa tebe čevelj žuli? Ženska v BURKI pred Industrijsko prodajalno Ljubljanskih mlekarn,” je zapisal Marjan Žandar na družabnem omrežju Twitter in objavil sliko “vabila” na zaslišanje, ki ga je prejel na dom.

To ni prvo tako zaslišanje, na katerega je bil zaradi te zadeve “povabljen” Žandar. “Kot pošten državljan, ki spoštuje zakonodajo in zahteve represivnih organov RS, sem se zglasil na VABILO osumljencu. Zasliševalca ni bilo. Dobil sem potrdilo, da sem se zglasil,” je na Twitterju zapisal Žandar, ko se je odzval na prvo tako “vabilo”, na katerega ni prišel zasliševalec.

Pritiski s strani policije na posameznika
Kar je še huje: policija se raje ubada z zastraševanjem državljanov, namesto da bi preganjala prave kriminalce. Da gre za obliko zastraševanja trenutne politične garniture proti navadnim državljanom, je razvidno že iz samega vabila: “Opozarjamo vas, da boste privedeni prisilno, če se ne boste odzvali na vabilo.” Gre za neodgovorno in namerno zapravljanje časa in denarja, saj mora Žandar svojega zagovornika plačati v vsakem primeru, če se zasliševalec pojavi ali ne. “Ko objaviš muslimansko družino in žensko v BURKI, se prične s policijskim zaslišanjem. Ko bi naša policija bila le toliko ažurna pri krajah družbenega premoženja,” je zapisal Žandar.

Policija dolži Žandarja domnevne kršitve “kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva po 297/I”, kar je že samo po sebi naravnost absurdno, ko vidimo, o kateri objavi teče beseda. Da se tega zavedajo tudi na policiji, je razvidno iz zavlačevanja, prelaganja ter ponavljanja teh sestankov, kajti napisati, da pred Industrijsko prodajalno Ljubljanskih mlekarn stoji ženska v burki, ne more biti spodbujanje sovraštva v nobenem svetu.

Javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu (1): Kdor javno spodbuja ali razpihuje sovraštvo, nasilje ali nestrpnost, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini, dejanje, storjeno na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev, se kaznuje z zaporom do dveh let.

Žandarjeva “sporna” izjava je dejstvo, ne pa podpihovanje sovraštva
Izjava na noben način ne spodbuja ali razpihuje kakršnega koli sovraštva, nasilja ali nestrpnosti na kakršni koli podlagi. Očitno je, da gre za faktografski zapis, za preprosta dejstva. Enako utemeljeno bi bilo preganjati nekoga, ker si je upal zapisati, da je nebo modro ali voda mokra.

Žandar je tako očitno postal žrtev spolitizirane policije, ki se namesto da bi preganjala prave zločince, raje podaja v boj z mlini na veter, misleč, da lahko kaznuje zaradi miselnih zločinov, ki jih policisti sami skonstruirajo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine