15.6 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Policija sporočila podrobnosti glede policijskega ukrepanja proti upornikom, ki so skušali na silo preprečiti rušenje nekdanje tovarne Rog

Avtor: P. G.

Policijska uprava Ljubljana je v posebnem sporočilu za javnost navedla podrobnosti glede včerajšnjega policijskega posredovanja na Trubarjevi cesti v Ljubljani. Gre za kompleks nekdanje tovarne Rog, kjer so se zbirali levičarski skvoterji ter celo nekateri ilegalni migranti, vendar poročilo ne omenja tovarne Rog. A glede na burno dogajanje ter napade na policiste je bilo videti, kot da bi prišlo do spopada v kakšnem divjem romskem naselju.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so včeraj od 7. ure naprej pri interveniranju na Trubarjevi cesti v Ljubljani pridržali 12 oseb. Vse osebe so bile pridržane na podlagi 64. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki v prvem odstavku določa, da policisti smejo pridržati osebo, ki moti ali ogroža javni red in če javnega reda ne morejo drugače vzpostaviti ali če ogrožanja ne morejo drugače odvrniti (šlo je za množično kršitev javnega reda in miru). Kršitelji so želeli preplezati ograjo gradbišča in niso upoštevali ukazov policistov. Nekatere osebe so se pri intervenciji pasivno upirale (npr. s plezanjem na ali pod vozila), nekatere so se policistom aktivno uprle (npr. s fizičnim odrivanjem, aktivnim napadom na policiste, metanjem predmetov v policiste), so sporočili iz PU Ljubljana.

Tekom včerajšnjega dne so policisti prijeli tudi več storilcev kaznivih dejanj. 47-letnika so zalotili, ko je z nožem prerezal pnevmatike na treh vozilih policije. Zoper njega bo podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v zvezi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. 29-letnica je bila zalotena, ko je v policista vrgla steklenico. Zoper njo bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja napada na uradno osebo. Tekom noči pa so policisti prijeli še 30-letnika, ki je na Prešernovem trgu z bencinom polil in požgal novoletno jelko. Zoper njega bo podana kazenska ovadba zaradi suma storitve kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Policisti so tekom noči obravnavali tudi več požarov na kontejnerjih za smeti po celotnem mestu Ljubljana. Trenutno se nadaljuje še zbiranje obvestil za izsleditev storilcev.

Zoper osem oseb so policisti uvedli prekrškovne postopke, ker so kršili 6., 7. in 22. člen Zakona o varstvu javnega reda in miru (nedostojno vedenje na javnem kraju, nedostojno vedenje do policistov, ter neupoštevanje ukazov policistov), nekateri so kršili tudi Zakon o osebni izkaznici (ker pri sebi niso imeli nobenega osebnega dokumenta), ter Zakon o nalezljivih boleznih (nedovoljeno prehajanje občin).

V celotnem dnevu so trikrat uporabili prisilna sredstva proti množici in sicer telesno silo za odrivanje množice skupaj s ščiti in palicami, ter plinski razpršilec. Zoper 13 posameznih oseb je bila uporabljena telesna sila in sredstva za vezanje in vklepanje. “Po uporabi prisilnih sredstev smo nekaj osebam nudili pomoč pri spiranju oči zaradi uporabe plinskega razpršilca (spiranje z vodo), dvema pridržanima osebama pa zagotovili zdravniško oskrbo med pridržanjem. Pri tem je bilo eni osebi zaradi zdravstvenih razlogov takoj prekinjeno pridržanje, pri drugi osebi po mnenju zdravniškega osebja razlogov za prekinitev pridržanja iz zdravstvenih razlogov ni bilo. Policija drugih podatkov o morebitnih poškodbah oseb med interveniranjem ne beleži,” so še zapisali.

Policisti bodo nadaljevali z zbiranje obvestil glede dogodka in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo.

Skratka, glede na dogajanje je mogoče sklepati, da so ljubljanske mestne oblasti dregnile v osje gnezdo, podobno kot pred leti na Metelkovi. Glede na to, da se je v sporu z levičarji tokrat znašel ljubljanski župan Zoran Janković, se sprašujemo, če bodo mainstream mediji tudi tokrat pisali o policijskem nasilju in fašizmu…

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine