10.6 C
Ljubljana
nedelja, 19 septembra, 2021

Policija brez milosti oglobila reševalca na nujni vožnji, ki se je hudo ponesrečil: 250 evrov in 3 kazenske točke

Iz policije so sporočili, da je bil prekrškovni postopek zoper voznika reševalca na motornem kolesu, ki je bil na poti na kraj nesreče in tako na nujni vožnji, zaključen. Reševalcu, ki je ob tem prevozil rdečo luč in povzročil prometno nesrečo na križišču Slovenske in Dunajske ceste v Ljubljani, v kateri se je sam huje poškodoval, so izdali plačilni nalog zaradi neupoštevanja znaka rdeče luči.  Izrečena mu je bila globa v višini 250 EUR, dobil pa je tudi 3 kazenske točke.

 

Naj spomnimo. Reševalec je pri vožnji po Trgu OF uporabljal  posebne svetlobne in zvočne znake, modro luč in zvočni znak. Ko je pripeljal do križišča s Slovensko cesto, je z vožnjo nadaljeval
naravnost skozi križišče proti Tivolski cesti ter trčil z osebnim vozilom 30-letnega voznika, ki je  takrat pripeljal iz smeri Tivolske ceste ter v križišču zavijal levo na Dunajsko cesto. V nesreči je motorist utrpel hude poškodbe in je bil z reševalnim vozilom odpeljan v Klinični center v Ljubljani, medtem ko se voznik v prometni nesreči ni telesno poškodoval.

Kot smo že poročali, sta po junijski nesreči sekcija reševalcev v zdravstvu in zbornica zdravstvene ter babiške nege vložili pobudo za spremembo 101. člena zakona o pravilih cestnega prometa, ki bi izrecno določila, da voznikov na nujni vožnji ne bi več kaznovali za prometni prekršek v primeru prometne nesreče. Bi pa še vedno ostali kazensko in odškodninsko odgovorni, če bi se izkazalo, da so s svojo vožnjo storili kaznivo dejanje.

Na podlagi njihove pobude je NSi v parlamentarni postopek vložila mini novelo zakona o pravilih cestnega prometa, ki ni dobila zadostne podpore. Zanjo je glasovalo 30, proti njej pa 49 poslancev. Med drugim je spremembo zakona podprla tudi največja parlamentarna stranka SDS, v kateri so menili, da že obstoječi zakon v 101. členu govori, da vsem voznikom, ki so na nujni vožnji dejansko ni treba upoštevati pravil cestnega prometa, ampak ko se zgodi prometna nesreča, paso za to praviloma vsi ti odgovorni. Tako osebno, kot tudi s svojim premoženjem.

T. F.

Zadnje novice

Sorodne vsebine