18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Poklukar o epidemiji v Sloveniji: “Situacija je resna!”

Piše: STA, L. K. F.

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci odgovarjal na vprašanja, povezana z aktualnim stanjem epidemije covid-19 v Sloveniji. “Situacija je resna. Na mizi imamo vse vrste ukrepov. V tem tednu bomo zagotovo pretresali vse od A do Ž in iskali najboljše rešitve za zdravstvo in družbo kot celoto. Pri tem nam zagotovo ne bo lahko,” je pojasnil Poklukar. 

“Po najnovejših podatkih je v Sloveniji s sekvenciranjem potrjenih 324 primerov okužbe z različico omikron, še 2335 je sumov, da gre za omikron. Reprodukcijsko število je med 1,4 in 1,5. Ti podatki zagotovo niso spodbudni. V enotah intenzivne terapije se danes zdravi 173 bolnikov, od tega je 17 cepljenih oziroma, povedano drugače: 90 odstotkov pacientov v enotah intenzivne terapije je necepljenih,” je pojasnil Poklukar.

Skupaj je hospitaliziranih 548 covidnih bolnikov, od tega 375 na navadnih oddelkih.

Napovedal je, da bodo zaradi zaostrovanja epidemioloških razmer ta teden pretresali številne ukrepe. Glede morebitne uvedbe pogoja PC, torej da negativen test na okužbo z novim koronavirusom ne bi bil več veljaven za udejstvovanje v javnem življenju, še čakajo na usmeritve stroke. Minister je napovedal spremembe na področju odrejanja karanten. Zdaj velja, da ob tesnem stiku z okuženim ni treba v karanteno le tistim, ki so prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covid-19.

“Vsak dan šteje in vsak od nas šteje. Ne vemo, katera različica koronavirusa je tista zadnja. Mogoče je to omikron, mogoče katera druga. Mi ne začenjamo v enotah intenzivne terapije z nič, ampak s 173, in to je naša cokla, ki jo nesemo v peti val,” je poudaril Poklukar.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine