8.7 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Poklukar na Sobri: Varnost je človekova pravica, zato jo moramo skrbno negovati

V Gornji Radgoni se je končal sejem Sobra. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je ob tem dejal, da je varnost ne le naša skupna dobrina, ampak je človekova pravica, zato jo moramo skrbno negovati in brezpogojno zagotavljati vsem v naši državi, za kar požrtvovalno skrbi več služb.

Poklukar je v slavnostnem nagovoru ob koncu sejma spomnil, da nam je samoumevno in da smo skoraj razvajeni, da so nam vse te službe, policija, Slovenska vojska, civilna zaščita, gasilci, reševalci in številne druge, zlahka dostopne, kjerkoli in kadarkoli in zgolj na klic, da brezpogojno opravljajo svoje poslanstvo in varujejo naša življenja – mnogokrat tudi za ceno svojega lastnega.

“Njihovo delo se vsakodnevno prepleta, dopolnjuje in povezuje, zato me veseli, da je sodelovanje med njimi visoko profesionalno, celo prijateljsko, kar lahko potrdim iz svojih lastnih izkušenj. To je velik dosežek, ki smo ga v Sloveniji nadgrajevali v vseh letih po osamosvojitvi naše države, se vmes srečevali z mnogimi izzivi, tudi z zadnjo finančno krizo, zato smo lahko upravičeno ponosni, da sistem nacionalne varnosti v Republiki Sloveniji deluje,” je poudaril minister.

Sejem Sobra je označil kot izjemen dogodek v slovenskem prostoru in edinstveno prizorišče, namenjeno predstavitvi tistih služb, ki v naši državi vsak dan skrbijo za varnost vseh njenih prebivalk in prebivalcev.

Po njegovih besedah je Slovenija varna država, kar nam zavidajo številne evropske države in na kar smo lahko upravičeno ponosni. “Varnost ni samoumevna, je rezultat vsakodnevnega predanega in prizadevnega dela vseh služb in deležnikov slovenskega nacionalnovarnostnega sistema. Vlaganje vanj je naša skupna skrb in stalna naloga, kajti ključno je, da je celoten sistem, še posebej pa policija, vselej pripravljena na takojšnje reagiranje in odločno ukrepanje,” je še povedal Poklukar in dodal, da je treba medresorsko sodelovanje nenehno spodbujati.

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je s sejmom, ki si ga je ogledalo čez 20.000 obiskovalcev, zadovoljen, ker so štiri najpomembnejše ustanove, ki skrbijo za varnost, po njegovem odlično pripravile številne aktivnosti. “To dokazuje, da delujejo brezhibno, razstavljavcev pa so imelo dobro priložnost za iskanje gospodarskega sodelovanje na področjih varnosti, obrambe, zaščite in reševanja,” je ocenil sejem.

Na Sobri je 110 razstavljavcev iz 12 držav predstavilo najsodobnejšo opremo za obrambo, varnost, zaščito in reševanje, oborožitev, transportna sredstva, elektronsko in optično opremo, informacijsko, komunikacijsko in laboratorijsko tehniko, izdelke za preskrbo ter druge pripomočke.

Zadnje novice

Sorodne vsebine