16.1 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Poklon Alpski četi, ki se je pred stoletjem borila za severno mejo – zakaj torej peterokraka zvezda na spominski plošči?

V imenu Združenja vojaških gornikov Slovenije sta njegova člana Lojze Budkovič in Janez Kavar v ponedeljek, 14. decembra 2020, na spominsko ploščo ustanovitve Badjurove Alpske čete, na pročelju graščine v Radovljici, položila spominski gorski venec.

 

Gre za alpsko četo, ki je bila ustanovljena v začetku decembra 1918 in je odigrala pomembno vlogo pri obrambi severne meje. Alpski četi je poveljeval kapetan II. razreda Rudolf Badjura, in je bila enota bataljona koroške legije oziroma del Ljubljanskega polka, ki mu je poveljeval kapetan I. razreda, Miroslav Martinčič. Spominsko ploščo v Radovljici je postavila Zveza prostovoljcev borcev za severno slovensko mejo 1918 – 1919. Svečano so jo odkrili 31. marca 1974. Več o njej TUKAJ.

Vendar pa se lahko vprašamo, zakaj spominsko ploščo v spomin na enoto, ki je bila ustanovljena leta 1918, še vedno »krasi« peterokraka zvezda, kot da bi šlo za komunistični spomenik. Morda je res, da so ploščo prvič postavili leta 1974, a do tedaj bi verjetno lahko namestili ploščo, ki ne bi vsebovala komunistične ikonografije, saj za postavitev navsezadnje ni poskrbela borčevska zveza.

Ob tem velja tudi spomniti, da je komunistični režim omalovaževal generala Rudolfa Maistra in borce za severno mejo, zato je prisotnost peterokrake zvezde na spominski plošči še toliko bolj bizarna.

Zadnje novice

Sorodne vsebine