14.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Poklicne, strokovne in podeželske šole ne bodo več depriviligirane

Poklicno in strokovno šolstvo v Sloveniji je, v nasprotju z gimnazijami, sploh tistimi v večjih mestih, v depriviligiranem položaju. Zakaj? Ker dobijo plačilo po glavarini, je pomembno število dijakov v oddelku.

V poklicnih in strokovnih šolah obstaja množica poklicev, ki jih poučujejo, zato je povprečno število dijakov v oddelku manjše, kot je v gimnazijah, ki nimajo praktičnega pouka, ki imajo samo teoretični pouk in imajo veliko oddelkov ali pa vse oddelke s po 30 dijaki. In če so šole približno enako plačane po dijaku, pomeni, da so poklicne in strokovne šole približno za 30 % podcenjene, kar jih frustrira. Ves čas so v izgubi, ki jo sicer ministrstvo večkrat nadomesti, ampak sistem financiranja se že desetletja ni nič spremenil.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=L4WxxkN5gP8

V Slovenski demokratski stranki se zavedamo težav, ki jih imajo poklicne in strokovne šole, zavedamo se težav, ki jih imajo šole izven centra, šole na podeželju, šole na depriviligiranih področjih. Zato bo SDS financiranje uredila tako, da bodo te šole dobile več denarja, kot je samo glavarina, z delom, ki bo omogočil enakopravnost delovanja vseh šol. Šole, ki so na podeželju, naj bodo osnovne ali srednje šole, bodo imele indeksirano financiranje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine