22.6 C
Ljubljana
sreda, 16 junija, 2021

Pojasnilo glede izjav glavnega epidemiologa NIJZ dr. Fafangla o nekaterih ukrepih

V  levičarkih mediji ne odnehajo; tokrat so napačno interpretirali izjave glavnega epidemiologa NIJZ, Dr. Maria Fafangla. Demanti, ki nam ga je poslal NIJZ, v nadaljevanju objavljamo v celoti:

V zvezi s poročanjem nekaterih medijev glede izjav epidemiologa dr. Maria Fafangla, predstojnika Centra za nalezljive bolezni, spodaj podajamo nekaj pojasnil, saj so izjave izvzete iz konteksta in napačno predstavljene.

Glede vseh sprejetih ukrepov za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2 je bilo s strani dr. Fafangla pojasnjeno, da se je v fazi epidemije, ko je zdravstvo na robu zmogljivosti, nesmiselno opredeljevati, kateri ukrep je morda pretiran, ker zdaj ni prostora za napake. V tem trenutku je namreč pomembno, da se situacijo obvlada in število novih okužb spet spravimo na obvladljivo raven.

Pojasnil je in posebej poudaril (in kar so nekateri napačno povzeli), da je cilj ukrepa omejevanja gibanja med občinami zmanjšanje gibanja in mešanja med ljudmi, kar je v tej fazi epidemije izredno pomembno. Z zmanjšanjem gibanja med občinami namreč zmanjšujemo število kontaktov in s tem tveganje za nove okužbe.

Kar se pa tiče različnih represivnih pristopov pa je dr. Fafangel že večkrat pojasnil, da so z vidika javnega zdravja takšni načini lahko učinkoviti v razmerah, ki trajajo krajše časovno obdobje, kot je recimo trenutna ustavitev javnega življenja (t. i. lock down), sicer pa je smiselno gojiti participatoren način delovanja v razmerah, ki trajajo daljše časovne obdobje.

Ukrepi se usklajujejo na multidisciplinarni strokovni skupini Ministrstva za zdravje, ki pretehta tako epidemiološko stanje, kot tudi strokovne predloge ukrepov in pri tem upošteva različne strokovne vidike in izsledke na področju znanosti, potem predlaga usklajene ukrepe ministru za zdravje in Vladi RS.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine