17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Pohod na Rombon se je uspešno zaključil

Sobotno srečanje občinskih in mestnih odborov SDS v Bovcu je bil uvodni dan v poletni tabor SDS in gorniškega kluba dr. Henrika Tume ter je minil v resnično prijetnem druženju polnem domoljublja. Drugi dan je sledila nedeljska skalaška maša, včeraj pa so se pohodniki skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo vzpeli na Rombon.

 

Srečanja v soboto se je udeležilo več kot tri tisoč ljudi, velik šotor je bil premajhen za vse udeležence. Dokazali smo,da  se v SDS znamo veseliti in proslaviti, zakaj naši uspehi nam vedno znova dokazujejo, da smo kot domoljubi na pravi poti.

V nedeljo so se udeleženci tabora udeležili nedeljske skalaške maše v vasi Soča, ki nam je s kleno pridigo kaplana Bogdana okrepila zavedanje o naših koreninah, predvsem pa vrednotah, ki so za nas univerzalne v gričih, gorah, dolinah in ravninami med njimi. Slednjih ne damo, zato smo se zanje pripravljeni boriti, tako kot smo se sami in naši predniki. Blagoslov skalaške vrvi in cepina, nato pa še naših jeklenih konjičkov na Krištofovo nedeljo nas ni pustil ravnodušne. Prijateljski stiski rok v kampu Klin kar niso hoteli prenehati, potem ko so jih hranile besede veselih ljudi ob dobrotah iz domače kuhinje.

slika

Tretji dan smo se udeleženci SDS tabora v Lepeni vzpeli na Rombon (2208 m), včasih imenovan tudi Veliki vrh, šli smo po sledeh soške fronte. Ravno pravo število novodobnih skalašev nas je bilo, zakaj ta razglednik nad Bovcem si ne želi množičnega turizma. Njegova žalostna zgodovina morije prve svetovna vojne, ki že prerašča v legende pristnega vojaškega tovarištva pred, med in po dvobojih in bitkah, pričakuje zgolj osebni pogovor gornikovih znojnih kapelj s strmino. Vseh stanov smo bili, a bolj zanimivo kot to je bilo, da je bilo med najstarejšo in najmlajšo udeleženko ture kar polnih šestdeset let razlike. Slavica je svoja leta imenitno skrivala, izdajala jo je zgolj njena ničkolikokrat preizkušena avtoriteta prostovoljne gorniške vodnice. »Ne kar vsak po svoje!« Vedno znova nas je opominjala, da bomo najbolj varni in zadovoljni, če bomo hodili kot čvrsta skupina z vsem razumljivim, pravim, se pravi našim že izgrajenim poslanstvom.

Slavičine besede naj veljajo tudi za vse vas, ki še oklevate ali le izbirate določeno aktivnost na taboru, da se nam pridružite.

slika

Koordinacija tabora

Zadnje novice

Sorodne vsebine