17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Pogoji za vstop v Republiko Slovenijo ostajajo nespremenjeni in nove spremembe glede karantene

Piše: L. B.

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Odlok začne veljati danes, 10. septembra 2021 in velja do 19. septembra 2021.

Pogoji za vstop v Republiko Slovenijo vsebinsko ostajajo nespremenjeni, spremembe so zgolj pri terminološki uskladitvi z novim Odlokom o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Prav tako pa je Vlada Republike Slovenije spremenila Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki med drugim določa trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni. Sprejela je tudi predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika.

Vlada je s spremembo odloka določila trajanje roka od pozitivnega rezultata testa PCR do 180 dni ter da se oseb, ki so bile dvakrat cepljene s cepivom proizvajalca AstraZeneca in cepivom Covishield proizvajalca Institute of India/AstraZeneca, se jim ne odredi karantena na domu, če je preteklo 21 dni od prejema drugega odmerka.

Predlog novele Kazenskega zakonika se nanaša na uskladitev z nekaterimi konvencijami Sveta Evrope in Organizacije združenih narodov in na prenos nekaterih direktiv Evropske unije. Ostale spremembe so oblikovane na podlagi predlogov iz prakse pristojnih organov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine