-1.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 29 novembra, 2021

Pogodba za obnovo Vodovodnega stolpa v Brežicah znaša dobrih 1,5 milijonov evrov

Piše: L. B.

Danes, 31. avgusta, so v Brežicah pred mogočnim Vodovodnim stolpom podpisali pogodbo za obnovo Vodovodnega stolpa, ki zajema utrjevanje konstrukcije in temeljito obnovo notranjosti in zunanjosti. Stolp bo obnavljalo podjetje SL-inženiring Boršt d. o. o., vrednost pogodbe pa znaša 1.578.177,45 evrov z DDV. Rok za dokončanje gradbeno-obrtniških in inštalaterskih del je 31. maja 2022, stolp pa naj bi bil odprt za obiskovalce do konca leta 2022.

Stolp je visok 46 metov in je ena najvidnejših znamenitosti v Brežicah, kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi zgodovinskega in tehničnega spomenika. Zelo pomembna je rekonstrukcija stolpa za zagotovitev stabilnosti in potresne varnosti, saj je pregled objekta razkril, da je Vodovodni stolp le še 60% potresno varen.

Projekt obnove stolpa je natančneje predstavila vodja Oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila Suzana Ogorevc. Namen projekta je, da bo stolp postal razgledna točka, ki bo služila predstavitvi kulturne in tehniške dediščine. Pogodbo sta podpisala župan Občine Brežice Ivan Molan in direktor podjetja SL-inženiring Boršt d.o.o. Jure Lopatič.

Slovesnosti se je udeležila tudi sveta KS Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je dejala, da jo izjemno veseli, ker bo simbol mesta prenovljen in bo zaživel v novi vlogi. Opozorila je, da je poleg Vodovodnega stolpa v Brežicah še edini ohranjeni stolp na drugem koncu države, in sicer v Kranju.

Za več informacij si lahko ogledate TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine