10.2 C
Ljubljana
petek, 16 aprila, 2021

Poglejte, kdo sta pravnika, ki zanemarjata temeljni ustavni vrednoti – življenje in zdravje ljudi!

Pravnik Andraž Teršek in odvetnik Damijan Pavlin, sta na ustavno sodišče podala pobudo za presojo ustavnosti. V njej trdita, da je državi dovoljeno prepovedati gibanje po državi in določiti policijsko uro zgolj v primeru, če se razglasi t. i. izredno stanje. V nasprotnem primeru se po njunem prepričanju ravna protiustavno. A dejstvo je, da je gibanje mogoče omejiti, če posega v ustavne svoboščine drugih ljudi, kot sta pravica do zdravja in zdravega življenjskega okolja, na kar pa pravnika očitno pozabljata. V trenutni situaciji namreč vsi doslej sprejeti ukrepi za zajezitev epidemije niso zalegli, saj je število okužb še naprej skokovito naraščalo, zato je omejitev gibanja na regije in v nočnih urah nujno. In vsak zakon, ki je sprejet tehta med posegom v eno in drugo človekovo pravico. S pravico do svobode gibanja posegati v pravico do zdravja in zdravega življenjskega okolja na račun drugih, je absurdno. 

 

Pravnik Andraž Teršek je pojasnil, da je bila pobuda, ki je bila objavljena tudi na njegovi spletni strani, že poslana tudi na Ustavno sodišče. Ob tem navaja pomen 32. člena ustave, v skladu s katerim je določeno, da ima vsaka oseba pravico do prostega gibanja ter izbiranja bivališča. Obenem naj bi v skladu s tem členom lahko nekdo kadarkoli zapustil državo ter se vanjo kadarkoli tudi vrnil. Ta pravica naj se ne bi omejevala z zakonom, razen v primeru zajezitve nalezljive bolezni in v še nekaterih drugih primerih. Ustava daje državi možnost omejiti pravico do svobodnega gibanja tako kot tudi v in po državi, vendar le ob navedbi dovolj prepričljivih razlogov, poroča STA.

Obenem pa sta Teršek in Damijan Pavlin še prepričana, da ustava državi ne daje možnosti, da gibanje v in po državi kar prepove, razen v primeru razglasitve izrednega stanja, v nasprotnem primeru pa je obvezana poseči po manj strogih oziroma blažjih ukrepih. Kot še navajata, t. i. izredno stanje pojasnjuje določba 16. člena ustave. V njej je navedeno, da je izjemoma dopustno za določen čas razveljaviti oziroma omejiti človekove pravice oziroma temeljne svoboščine, kar se nanaša na vojno oziroma izredno stanje. Vendar pa se to lahko stori zgolj za čas trajanja vojnega ali izrednega stanja in v obsegu, ki ga takšno stanje zahteva. “Če bo v in po državi gibanje prepovedano in bo zapovedana policijska ura, bo to protiustavno: protiustavno kršenje temeljnih ustavnih pravic in svoboščin prebivalstva in protiustavno ravnanje državne oblasti. Ukrepa vlade bosta očitno protiustavna,” pa sta še prepričana oba pravna strokovnjaka.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine