2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Poglejte, kako se je spet zlagala Pop TV – ko gre za napade na vlado, jim je očitno dovoljeno prav vse

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Osrednji mediji se na vse pretege trudijo prikazati, da imamo v Sloveniji daleč najstrožje in najslabše protikoronske ukrepe, ki jih je seveda zakrivila aktualna vlada. Težko je verjeti, da si lahko mediji kot je POP TV privoščijo tako debelo laž in jo še glasno obelodanijo. Poročali so namreč, da v Italiji šol niso zapirali, kar seveda ne drži. Tako največja komercialna televizija kot tudi javna RTV podpirata proteste, za katere sredi epidemije v politične namene izkoriščajo tudi otroke in jih tako še dodatno izpostavljajo nevarnosti okužbe.

V zadnjih dneh so po Sloveniji zaradi ponovnega zaprtja šol potekali posamezni protesti, na katere so starši pripeljali tudi večje število otrok. “Nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije. Poleg tega še nezakonit shod. Ravno zaradi take neodgovornosti se stanje v posamičnih regijah poslabšuje namesto obratno,” je ob tem opozoril premier Janez Janša. Pri protestih so seveda sodelovali nekateri pripadniki leve, ali bolje rečeno, protivladne politične opcije. Pridružili pa so se jim tudi predstavniki nekaterih medijev, tako je na primer novinarka javne televizije Eugenija Carl prek Facebooka pozivala k udeležbi. Podporo pa je, poleg RTV Slovenija, izkazal tudi POP TV, ki mu poleg prikazovanja polovične resnice očitno ni tuje niti medijsko promoviranje neresnic. V napovedniku oddaje, ki bo na sporedu sicer danes, so namreč na veliko zapisali, da v Italiji šol niso zapirali.

V tujih medijih sicer najdemo podatek, da se tudi srednje šole v Italiji še ne bodo vrnile povsem v stare tire. V živo bo potekala le polovica predavanj, preostala polovica pa bo ostala na daljavo. Po regijah so se sicer lahko, glede na razmere, odločili odprtje šol zamakniti in počakati da se izkaže, kakšen vpliv so na število okužb imeli božični oziroma novoletni prazniki.

Regiji Veneto in Friuli Venezia Giulia pa sta se z odprtjem odločili počakati vsaj do konca januarja, podobno tudi območja okoli Neaplja. Iz Italije so nam sporočili, da na vprašanje, kje in koliko časa so imeli odprte oziroma zaprte šole težko enoznačno odgovorijo. Četudi njihova vlada določi kako naj bi se to izvajalo, se lahko namreč vsaka regija še vedno odloči ravnati po svoje. Starši so v stiku s posamezno šolo, tako da se jih sproti obvešča, kako bo potekal pouk. Tudi zamejski odvetnik Damijan Terpin pa je v decembrskem pogovoru za Siol.net povedal, da v Italiji noben šef ravnateljskega sindikata ni po televiziji strašil, kakšne nepopravljive psihične posledice bodo doletele študente in dijake po treh tednih šole na daljavo. “Moj sin je bil zadnjič v šoli pred pustom, septembra le dva dni, ko se je prav tam okužil s koronavirusom. Sprva so govorili, da bo šola končno spet odprla vrata 7. januarja, naša ministrica za šolstvo pa zdaj že namiguje, da najbrž ne bo tako. Zaradi tega pa ne zganjamo nobenega škandala in preplaha, le otrokom se moramo starši bolj posvetiti in tudi več časa lahko z njimi preživimo,” je pojasnil.

 

POP TV se v svoji protivladni ihti poslužuje zavajanja in interpretacije, ki jim v tistem trenutku najbolj ustreza. Srednje šole v Italiji so bile sicer dlje odprte samo v regijah z dobro epidemiološko sliko. In tam se odpirajo tudi danes, treba pa je omeniti tudi to, da imajo v teh regijah neprimerno boljšo epidemiološko sliko, kot jo imamo v Sloveniji. Dejstvo, da so v Italiji šole zapirali, potrjuje tudi članek italijanskega medija, ki je 29. januarja poročal, da so šole pripravljene na odprtje.

 

Ukrepi so različni po posameznih regijah
Osrednji mediji se na vse pretege trudijo prikazati, da imamo v Sloveniji daleč najstrožje in najslabše protikoronske ukrepe, ki jih je seveda zakrivila aktualna vlada. Ob tem svojem prizadevanju jim prav nič ni tuje prezrti vsa dejstva, ki kažejo drugačno sliko. Tudi v ostalih državah se namreč z epidemijo spoprijemajo na podobne načine. Je pa res, da je Italija precej večja in si zato lahko privoščijo večje razlike po posameznih regijah, poleg tega se regije lahko odločajo avtonomno in neodvisno od države. Morda je res, da imamo pri nas daljše šolanje od doma “v enem kosu”, vendar pa je vprašljivo, če učencem koristi, da se v šolo vrnejo za teden ali dva in v tem času tvegajo okužbo. V sosednji Avstriji so se otroci sicer vrnili v šole v začetku decembra, vendar pa so se nazaj domov vrnili med božičnimi prazniki in tam tudi ostali. Tuji mediji so namreč januarja poročali, da se bodo oblasti sredi meseca odločale, kdaj naj bi učenci začeli vračati v šole. Na Danskem, naj bi se učenci postopoma začeli vračati v šolske klopi 8. februarja, s pogojem, da se bodo morali zaposleni redno testirati. Nemčija je trenutno pod strogim lockdownom in ni še jasno, ali se bodo ukrepi začeli sproščati nekje v sredini februarja, kot je bilo napovedano. V Združenem kraljestvu so odprtje šol zamaknili v sredino februarja, tudi v Grčiji so šole po novem letu še ostale zaprte.  So pa šole odprte na primer v Franciji in Španiji, kjer se ob primeru okužbe poslužujejo karantene, podobno kot smo se jeseni tudi v Sloveniji. Podatki covid-19 Sledilnika sicer kažejo, da so ob odprtju šol v nekaterih regijah pri nas, številni oddelki ponovno v karanteni, prvega februarja naj bi bilo v karanteni kar 798 učencev, okužba pa je bila potrjena pri 46 učencih.

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine