32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Podružnici iranske banke Melli – vpletene v milijardno pranje denarja v Sloveniji – v Nemčiji odklopili telefon in internet!

Nemški Zeit poroča, da je nemški Telekom nemški podružnici iranske banke Melli odklopil telefon in onemogočil dostop do interneta. Po navedbah Handelsblatta banka Melli zaradi nedavnih sankcij ZDA proti Iranu naj ne bila sposobna plačevati računov telekomunikacijskemu podjetju. Glede na poročilo pa naj ne bilo tako, saj naj bi bilo že vse vnaprej poravnano. Gre za tisto iransko banko, vpleteno v milijardno pranje denarja preko NLB!

Preiskovalna komisija o bančni luknji, v kateri sta delovala dr. Anže Logar in Rado Pezdir, je za razliko od komisije Janija Möderndorferja razkrila nekaj šokantnih novosti v primeru Farrokhzadeh. Prišli so namreč do odkritja celotne sheme pranja denarja, ki se je sprožila v dveh iranskih bankah v lasti iranske vlade – gre za Melli bank in Export Development Bank of Iran.

Financirala najhujše teroristične grupacije

Melli bank opravlja vse posle za iransko revolucionarno gardo, tajno obveščevalno policijo Irana. Od tam je denar potoval na neko iransko podjetje, nato so ga nakazali na podjetje s sedežem v davčni oazi, zatem pa najdejo banko v evroobmočju, preko katere naredijo transakcije, s katerimi financirajo proliferacijo in terorizem. Iz dokumentacije Wikileaksa je razvidno, da je Melli bank financiral najhujše teroristične grupacije, kot so talibani.

Ključno pri vsem tem pa je, kako sta v tem primeru delovali slovenska policija in slovenska obveščevalna služba Sova. “Naša policija je iz nekega razloga sedela na riti, medtem ko je Iraj Farrokhzadeh v NLB odpiral nove bančne račune,” je bil kritičen Pezdir, ki je opozoril na zaslišanje tedanjega šefa policije Janka Gorška in drugih policistov, njihov odgovor pa je bil: “Kaj pa bi lahko dobili, če bi uporabili zaslišanje?”

Logar je sicer že večkrat spregovoril tudi o težko pridobljeni dokumentaciji za delo komisije. Takoj na začetku je bil namreč velik spopad s sodnim sistemom, vendar je bil Logar že od samega začetka prepričan, da ima prav on, in ne oni, zato so se v komisiji odločili, da bodo zadevo pripeljali do ustavnega sodišča. “Kot sem ugotovil pri svojem delu, je najučinkovitejše orožje proti sodnikom, ki kontrirajo in nimajo pooblastil v ustavi ter zakonih, da jih obelodaniš.” Neizpodbitno dejstvo je, da krivci za pranje denarja in bančno luknjo še niso prišli pred roko pravice. Poraja se vprašanje, kdaj bo do tega končno prišlo, glede na to, da je preiskovalna komisija o bančni luknji pod vodstvom Logarja prišla do marsikaterih ugotovitev in povezav.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine