10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

Podpišite javni poziv za ponovno uvedbo poimenovanja »pred in po Jezusu Kristusu« v slovenskem šolstvu, medijih in javnem življenju

Piše: Blagovest.si

Eden od simbolno najbolj očitnih ostankov komunizma v Sloveniji je izrinjanje iz uporabe časovne oznake »pred oz. po Jezusu Kristusu« ter splošno spodbujanje jezikovne uporabe »pred našim štetjem oz. po našem štetju«.

Slovenija je v tem pogledu unikum, edina država v Evropi in v celi zahodni civilizaciji, saj se v vseh državah zahodne civilizacije (Francija, Nemčija, Španija, Italija, Velika Britanija, ZDA, Avstrija, …) v veliki večini uporablja besedna zveza »pred oz. po Jezusu Kristusu«. Tudi naši sosedi Hrvaška in Madžarska, ki sta bili prav tako pod komunizmom, uporabljata besedno zvezo »pred in po Jezusu Kristusu«. Drugačna poimenovanja so omejena na radikalne levičarske in kristjanofobne posameznike.

Glavni razlog, zakaj se v slovenskem jeziku, medijih in javnem prostoru še vedno uporablja besedna zveza »pred in po našem štetju«, je komunizem, ki je nasilno prepovedal omembo Jezusa Kristusa v javnem prostoru in šolstvu. Prav tako je bilo v komunizmu ključno, da otroci, dijaki in študenti niso smeli vedeti, kdo je bil Jezus Kristus oz. je bil predstavljen v izkrivljeni podobi ter da glede na njegovo življenje v Zahodni civilizaciji delimo zgodovinska obdobja ter štejemo leta. Komunizmu kot nedemokratičnemu in gospodarsko neuspešnemu sistemu smo se Slovenci formalno odrekli, zato je ključno, da se iz slovenskega jezika odstranijo totalitarne besedne zveze, ki temeljijo na izključevanju, zanikanju zgodovinskih dejstev in kristajnofobiji. Predlagamo, da se navedba štetja let (pred oz. po Jezusu Kristusu) ponovno enotno uvede na vseh ravneh uporabe jezika.

Več si lahko preberete TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine