30.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Podjetnik razkril: Cene električne energije so se v naši državi zvišale za 93 odstotkov!

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Cene električne energije za gospodarski odjem so se od druge polovice 2019 do enakega obdobja 2022, torej v obdobju značilnem po hitri rast cen emisijskih kuponov in cen zemeljskega plina, v Nemčiji povečale za 27 %, v Franciji za 31 %, v povprečju EU za 72 % in v Sloveniji za 93 %,” opozarja podjetnik Dušan Olaj. 

Podjetnik Dušan Olaj (DUOL inženiring d. o. o.) opozarja na skokovito rast cen električne energije za gospodarski odjem v Sloveniji. Kot je navedel, so se od druge polovice 2019 do enakega obdobja 2022 cene energenta dvignile kar za 93 odstotkov, medtem ko je bila rast v nekaterih državah EU in na ravni celotne EU občutno manjša. Gre za obdobje, ko je značilna hitra rast cen emisijskih kuponov in zemeljskega plina. Olaj: “Če slovensko gospodarstvo in industrija plačujeta več za električno energijo kot tuja podjetja, potem je jasno, da smo zaradi tega manj konkurenčni. Posledično se zmanjšajo trgi, manjša se produkcija itd. Dražji si, manj si konkurenčen!” 

Neimenovani poznavalec področja je izpostavil še en ključen vidik: “Bivša vlada, je pri visokih cenah energentov dala denar direktno ljudem, ta vlada (oziroma Robert Golob) pa je z namenom prikrivanja odgovornosti uprav in nadzornih svetov energetskih podjetij dala denar iz državnega proračuna neposredno tem podjetjem.” Kot je še pojasnil, je premier na takšen način prikril (med drugim tudi svojo lastno) nesposobnost. Če bi ljudje prejeli kupone oziroma dobropise, potem bi bilo razvidno, po kakšnih cenah bi morala slovenska energetska podjetja prodajati energijo končnemu porabniku … Sedaj pa so denar prejela podjetja, ki so sicer znižala ceno, toda obenem prikrila, kakšna je dejanska cena na trgu. Energetska podjetja so denar prejela zato, da prikrijejo dejanske izgube in dejansko ceno na trgu. Gre za prikrivanje dejanskih cen končnemu potrošniku, tako gospodarstvu kot gospodinjstvom, gre za skrivanje odgovornosti …

Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ). Nespametna politika duši slovensko gospodarstvo. (Foto: STA)

Spomnimo: leta 2005 je začel delovati evropski trg z emisijskimi kuponi. Da je to nujno, če želimo ohraniti planet, so trdili. In tako je bila ta “nujnost” povzdignjena na raven religije: ogljikov dioksid je vzrok za vse zlo, zato morajo uporabniki za to zlo plačevati. Šlo je za nekakšno “pravico do onesnaževanja”, pravico do izpusta ene tone ogljikovega dioksida. Sistem je bil ustvarjen za postopno zniževanje izpustov toplogrednih plinov v energetsko intenzivni industriji in termoelektrarnah ter od leta 2008 tudi v letalskem prometu. Zdaj so na vrsti gospodinjstva, za katere bodo izračunali ogljični odtis, in nato vsako gospodinjstvo obdavčili. Sprva bodo plačala gospodinjstva, ki se ogrevajo na plin, olje ali premog. Bruseljski gospodarji so tako dobrohotni, da se to ne bo zgodilo takoj, ampak šele leta 2026. Cena za “morilce planeta” bo 45 evrov in bo zajamčena do leta 2030. Potem se lahko obdavčitev neposlušnih ljudi, ki se želijo ogrevati tako, kot sami presodijo, da jim je prav, poveča.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine