11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pobuda Žana Mahniča za izredni odstrel volka na območju občin Cerkno, Gorenja vas – Poljane in Železniki

Kljub že izvedenemu odstrelu je pričakovati, da bodo volkovi na našem območju prisotni še naprej, prebivalci pa jih v svoji bližini ne želimo in lahko zaradi njihove številčnosti pričakujemo še dodatno škodo.

Poslanec Žan Mahnič je na Ministrstvo za okolje in prostor naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi z izrednim odstrelom volka.

Celotno poslansko pobudo objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

problem prisotnosti volkov na območju Gorenjske in Severne Primorske je v letošnjem letu večji kot kdajkoli prej. Zaradi škode, ki jo povzročajo, sobivanje volka in človeka na tem območju ni mogoče, kajti preventivni ukrepi, o katerih nekateri tako pogosto govorijo, so na območjih Cerkljanskega, Poljanske in Selške doline ter drugje v teh regijah nemogoči in neprimerni. Krajine, ki je poseljena nad 1.000 metrov nadmorske višine, ne moreš zagraditi z nobeno ograjo. Vsak, ki je kdaj bil kdaj na terenu, ve, da je temu tako.

Zaradi pogostih napadov volkov, za katere smo lahko na seji odbora za kmetijstvo v mesecu maju slišali, da sta na območju Gorenjske kvečjemu dva, kasneje pa se je izkazalo, da gre za prisotnost enega tropa ali več (napadi in posnetki lovskih kamer), je bila izdana odločba za izredni odstrel, ki je bila z odstrelom volčjega mladiča v nedeljo, 1. septembra 2019, tudi izvršena. Lovec, ki je volka uplenil, je javno povedal, da je na to mesto prihajalo več volkov in da so bili tudi v času same uplenitve na travniku prisotni trije volkovi.

Ker gre kljub odstrelu pričakovati, da bodo volkovi na tem območju prisotni še naprej, tamkaj živeči prebivalci pa jih v svoji bližini ne želimo in lahko zaradi njihove številčnosti pričakujemo še dodatne škode, predlagam, da Ministrstvo za okolje in prostor oz. Agencija Republike Slovenije za okolje izda dodatno odločbo za izredni odstrel volka na območju občin Cerkno, Gorenja vas – Poljane in Železniki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine