22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Pobuda za sporazum z Madžarsko glede drugega tira zdaj dostopna javnosti

Ministrstvo za infrastrukturo je danes objavilo dokumente v zvezi s pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri projektu drugi tir. Iz dokumentov med drugim izhaja, da državni lastniški delež v Luki Koper ni predmet pogajanj, prav tako pa sporazum ne posega v koncesijo Luke.

Ministrstvo je dokumente, v katerih so podrobneje pojasnjeni razlogi za pobudo za sodelovanje z Madžarsko pri izgradnji drugega železniškega tira Koper-Divača, objavilo potem, ko je vlada v četrtek na predlog ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek umaknila oznako zaupnosti.

“Ministrstvo za infrastrukturo s tem izpolnjuje zavezo, da si bo prizadevalo za kar največjo možno transparentnost, ki jo je ministrica Alenka Bratušek večkrat dala javnosti, projektnemu svetu za civilni nadzor projekta drugi tir in medijem,” so danes ob objavi dokumentov zapisali na ministrstvu.

Vlada je pobudo za sklenitev sporazuma med državama o sodelovanju pri drugem tiru sprejela 21. decembra lani, pobuda pa je vse do zdaj nosila oznako zaupnosti. Zaradi tajnosti pogajalskih izhodišč je del politike, pa tudi zaposleni v Luki Koper, vladi očital prikrivanje zahtev Madžarske v zameno za sodelovanje pri projektu. Vlada je sicer vseskozi zatrjevala, da Slovenija Madžarom za sodelovanje pri drugem tiru ničesar ne daje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine