16.2 C
Ljubljana
četrtek, 23 septembra, 2021

Pobalinski politkomisar in urednik Večera Matija Stepišnik bi uspešnega podjetnika Boscarola zaradi realne kritike Šarčevih namer izgnal: “Naj se že izseli v tujino in poleti z mariborskega letališča!”

Predstavniki radikalno levih medijev s sestavljanjem radikalno leve koalicije dobivajo krila in napovedujejo totalno vojno proti gospodarstvu in najbolj produktivnemu delu družbe. Tisti, ki imajo med prijatelji na družabnem omrežju Facebook Matijo Stepišnika, urednika Večera, sicer trobilo Židanovih Socialnih demokratov, se ne morejo načuditi nad njegovo kritiko slovenskih gospodarstvenikov. Ostro je namreč okrcal lastnika enega najbolj uspešnih slovenskih podjetij Iva Boscarola, ki je gledalcem Odmevov nalil čistega vina in priznal, da ga je strah, kaj ga čaka s prihodom Šarčeve vlade. Namreč, ta bo s spremembo zakonodaje, ko bodo podjetja obdavčena celo 50-odstotno, pregnala še tiste poštene podjetnike, ki že dolga leta polnijo državni proračun z rednim plačevanjem davkov. “Verjemite, da podjetja ne bodo tega lahko prebavila,” je bil jasen vizionar na področju ultralahkih električnih letal.

Stepišnik je zapisal: Ivo Boscarol zaradi vlade, ki da bo uničila podjetništvo, (spet!) cepeta kot otrok in ne izključuje selitve Pipistrela v tujino. Naj že gre, ni druge. Imamo le eno prošnjo: leti naj z MB-letališča, to potrebuje promet. Pa direkt koridor na Kitajsko ima. Ob odhodu bo pela Bilbi: Hvala za subvencije, vse intervjuje, delavce, kaj pa tvoje srce, kaj pa tvoje ime? In Batagelj bo šel zraven, ker njemu se tudi godi še slabše in tudi najslabše. In Postojnsko jamo bo peljal v kombiju. Pečečnik čaka na poti. Slak bo prenašal v živo.”

Glede na reakcijo Stepišnika je mogoče sklepati, da ni dobro prenesel odmevnega intervjuja Rosvite Pesek z Boscarolom v Odmevih, kjer je ta pojasnil, kakšne bodo posledice v primeru uresničitve osnutka koalicijske pogodbe. Dejal je, da bo v primeru spremembe zakonodaje razmislil o selitvi na tuje, in dodal, da ta sprememba ne bo prinesla nič dobrega in bo iz države pregnala še tistih nekaj uspešnih podjetnikov, ki zgledno plačujejo davke. “Verjetno nisem edini, ki tako razmišlja,” je poudaril Boscarol.

Boscarol: Slovensko zasebno podjetništvo prodali za ministrske plače v naslednji vladi

“Najprej, ko sem prebral osnutek koalicijske pogodbe, sem mislil, da gre za neslano šalo, potem, ko sem se pogovarjal z nekaterimi ministri in ko sem dejansko videl, da so prodali slovensko zasebno podjetništvo za ministrske plače v naslednji vladi, me je postalo strah. Dandanes imamo normalno obdavčitev kapitalskih dobičkov oziroma dohodkov. Nova koalicijska pogodba predvideva, da bo šlo vse, vsi kapitalski dohodki, od obresti do dohodkov od prodaje, dobička, vse gre v dohodnino. To pomeni, da tudi če smo sedaj nekatera podjetja 20 let vlagala v svoje podjetje in smo puščali dobiček notri, bomo sedaj obdavčeni 50-odstotno. Verjemite, da podjetja ne bodo tega lahko prebavila.”  Ob tem je Boscarol pojasnil, da je potrebno zavedanje, da če bodo šli podjetniki v normalna davčna okolja, se v Slovenijo ne bodo vrnili. “Mi smo pričakovali, da bo v novi zakonodaji nova vlada poslušala to, kar govorimo, da bi dobiček lahko delili z zaposlenimi, da bi bili bolj motivirani, da bi ta dobiček res šel tistim, ki ga ustvarjajo, sedaj pa bo šel v državni proračun.”

Foto: prinstcreen

Že na predvolilnem soočenju predsednikov strank z gospodarstveniki je Boscarol poudaril, da zgolj ene tretjina ljudi polni proračun, drugo tretjino namreč predstavljajo upokojenci, tretjo pa javni uslužbenci in brezposelni, ki so financirani iz denarja slovenskih davkoplačevalk in davkoplačevalcev. Ravno zaradi tega bi moral biti fokus države usmerjen na prvo skupino.

Poročanje Večera v prvi vrsti namenjeno diskreditaciji podjetništva
Ob pisanju Stepišnika moramo spomniti na besede zaslužnega profesorja mariborske pravne fakultete in strokovnjaka za gospodarsko pravo Šimeta Ivanjka, ki je opozoril, da so Večerovi novinarji največkrat na Novinarskem častnem razsodišču. Kot je dejal, je njihovo poročanje v prvi vrsti namenjeno diskreditaciji podjetništva, kar ima hude posledice na njihovo poslovanje, saj z enim “nedolžnim” prispevkom zapečatijo poslovno in poklicno pot posameznika.

Mitja Stepišnik (Foto: STA)

Med drugim pa Ivanjko izpostavlja, da so mariborski podjetniki zlasti nezadovoljni z njihovim poročanjem o domnevnih nepreverljivih napakah v podjetništvu, ki ima hude, škodljive posledice za njihovo poslovanje. “Medijsko poročanje je hujša obsodba od morebitnih sodnih sankcij. Posebej pa je medijsko poročanje pogosto namenjeno diskreditiranju poslovnih ljudi, katerih poklicna kariera je zapečatena s kratkim ‘nedolžnim sporočilom’ o tem, ‘kaj se njem govori na ulici’.”

Gre za enega izmed konkretnih primerov, ki nazorno prikazuje diletantizem Večera v praksi. Pravilen zapis je namreč predsedovanje, ne precedovanje. (Foto: printscreen)

Žalostno in nevarno je, da se Stepišnik, podobno kot garnitura s Šarcem na čelu, spreneveda pred resnico, da bo v Sloveniji samo toliko javnega zdravstva, šolstva, socialne pomoči in pokojnin, kolikor bomo imeli uspešnih podjetnikov. Namreč, bolj kot so podjetja uspešna, večjo dodano vrednost ustvarjajo, višje so plače delavcev in polnejša je državna blagajna. Če človek želi, ni težko razmeti, kajne?

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine