-1.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Po Zidanškovem odstopu SLS vabi nazaj izključene člane

Po neuspehu na volitvah v državni zbor in po odstopu predsednika mag. Marka Zidanška je vodenje stranke prevzel dosedanji podpredsednik SLS Primož Jelševar. Kot so sporočili iz stranke, je glavni odbor stranke, ki ga je potrdil, sprejel sklep o ustanovitvi Skupine za analizo, pripravo na Kongres in lokalne volitve.  

 

Na pobudo te skupine je v.d. predsednika Jelševar na pogovor o prihodnosti SLS in o povezavah na desnosredinskem političnem prostoru povabil vse tiste, ki so v preteklosti igrali aktivno vlogo v SLS. Na pogovoru, ki je potekal prejšnji petek v Novem mestu na šoli Grm, je udeležence pozval k preseganju osebnih zamer iz preteklosti v upanju, da svoj pogled skupaj usmerijo zgolj v sodelovanje za prihodnost Slovenije, je sporočila SLS.

Kot nadaljevanje pogovora je Jelševar danes v preteklosti izključenim članom poslal vabilo v stranko in jih pozval k medsebojni spravi. »Izkušnje vzponov in padcev SLS preteklih 30 let nas učijo, da popoln odtenek zelene barve ne obstaja. Iste izkušnje terjajo pomen razumevanja dialoga, odpuščanja in sodelovanja med vsemi odtenki. SLS je stranka širine in lahko obstaja le, če uspemo najti harmonijo med različnimi odtenki zelene barve, ki so jih v preteklosti večkrat poskušali prečistiti. To je težka naloga, ki je ne more opraviti en človek sam, zato vas na tem mestu prosim, da mi pri tem pomagate,« je v pismu zapisal Jelševar. Kot pravi, je zelena barva »barva ravnotežja in harmonije, barva rasti, pomladi, prenove in ponovnega rojstva«. »Izkušnje vzponov in padcev SLS preteklih 30 let nas učijo, da popoln odtenek zelene barve ne obstaja. Iste izkušnje terjajo pomen razumevanja dialoga, odpuščanja in sodelovanja med vsemi odtenki – med vsemi nami. V zgodovini, tako bogati, kot jo je imela SLS, je bilo mnogo odločitev, besed in dejanj, ki so se akterjem v svojem času zdela primerna in potrebna – tako za dobro stranke kot Slovenije, a so se kasneje izkazale za napačne, celo nepoštene, predvsem pa boleče za mnoge, ki ste se v življenju veliko žrtvovali za našo državo in za ideale ter vrednote SLS. Ta dejanja so odprla marsikatero rano, na katere smo si kasneje ravnodušno posipali sol,« je zapisal začasni predsednik stranke, ki je znova obstala pred vrati parlamenta. Zato računa na to, da bi lahko medsebojne zamere presegli. »V kolikor ste pripravljeni stopiti po takšni skupni poti, vas vabim, da ponovno postanete naš član, ob enem pa vas v znak spoštovanja do vašega preteklega dela vabim, da se mi pridružite na kosilu. Prepričan sem, da boste to vabilo vzeli kot dobronamerno roko prijateljstva, saj vem, da so vrednote SLS, ki so globoko zakoreninjene v nas, močnejše kot pretekle zamere. Vabim vas, da se na napakah preteklosti skupaj učimo in iz vsake bolečine vzamemo nekaj dobrega, da lahko pot nadaljujemo večji, močnejši in modrejši,« je še zapisal Jelševar.

Ali je med prejemniki pisma tudi Franc Kangler, za zdaj ni znano. Je pa škoda, da je tovrstna poteza prišla prepozno, že po volitvah. Kot trdijo naši viri, bi se morebitna skupna lista SLS, NLS in stranke Glas za otroke in družine lahko uvrstila v parlament, če bi te stranke nastopile skupaj.

Zadnje novice

Sorodne vsebine