13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Po zgledu Slovenske vojske tudi vodenje policije prevzema ženska: z današnjim dnem generalna direktorica policije Tatjana Bobnar

Novoimenovana generalna direktorica policije Tatjana Bobnar bo danes na slovesnosti na policijski akademiji v Tacnu prevzela vodenje slovenskih modrih uniform. Vlada jo je imenovala v sredo za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Pred tem je policijo dva meseca vodila kot vršilka dolžnosti.

 

Pred dobrima dvema mesecema, 4. oktobra, je vlada s položaja razrešila takratnega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Za vršilko dolžnosti so imenovali Bobnarjevo, ki je bila dotlej namestnica Veličkega. Razrešitev generalnega direktorja policije je vladi predlagal minister za notranje zadeve Poklukar. Ta sicer javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je bilo slišati, da gre za nekompatibilnost med njima.

Da ima dobro mnenje o Bobnarjevi, je v nedavnem intervjuju za STA dejal tudi predsednik vlade Marjan Šarec. “Moje osebno mnenje pa je, da je izjemno sposobna, da je, kolikor sem jo imel priložnost spoznati, izjemno sistematična in zna tudi dati povelje, kar je v hierarhični organizaciji, kot sta policija in vojska, pomembno,” je dejal.

Na razpis za generalnega direktorja policije so sicer prispele tri prijave, dve sta bili pravočasni in pravilni. Poleg Bobnarjeve se je za vodenje policije potegoval tudi komandir koprske postaje prometne policije Mitja Palčič.

V kratkem bo znano tudi, kdo bo v prihodnje vodil Nacionalni preiskovalni urad, sedanjemu direktorju Darku Majheniču se namreč mandat izteka. Po neuradnih informacijah časnika Dnevnik so se na razpis prijavili trije predstavniki policije, poleg Majheniča še vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na generalni policijski upravi Dušan Florjančič in višji kriminalistični inšpektor preiskovalec NPU Mitja Gregorc, namestnik predsednika komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger in odpuščeni šef operative pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji Aleš Hohnjec.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine