2.9 C
Ljubljana
četrtek, 8 decembra, 2022

Po velikem Bandellijevem debaklu bo SAB danes predlagala ime kandidata za novega kohezijskega ministra. Bo to »ljubiteljica krogcev« Maša Kociper?

Stranka Alenke Bratušek (SAB) bo premierju Marjanu Šarcu danes predlagala ime kandidata za novega kohezijskega ministra, potem ko se je moral s tega položaja po le dveh mesecih posloviti Marko Bandelli. Kohezijski minister je odstopil po Šarčevem pozivu, ime kandidata za njegovega naslednika pa še ni javno znano, čeprav je krožilo nekaj govoric.

 

Po neuradnih informacijah STA sta se Šarec in predsednica SAB Alenka Bratušek, med katerima so se odnosi v zadnjih tednih zaradi trenj znotraj koalicije nekoliko zaostrili, sicer srečala že v torek, a o imenu kandidata nista govorila. V SAB so z informacijami o kandidatu skopi, so pa bolj ali manj ovrgli neuradne informacije, ki so krožile, da naj bi na to mesto predlagali poslanko SAB Mašo Kociper, generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča, državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Metoda Dragonjo ali predsednika sveta SAB Romana Jakiča.

Bandelli je odstopil 13. novembra, po tem, ko ga je k odstopu zaradi neprimerne komunikacije in domnevno slabega dela na ministrstvu pozval premier Šarec. “Njegovo zadnje dejanje, ko je v javno razkritem elektronskem pismu pridobitev javnih sredstev pogojeval z umikom županske kandidature, je nedopustno, najmanj moralno sporno in za ministra povsem neprimerno. Zanj ni opravičila,” je bil v ultimatu oster Šarec. Slednji je imel sicer v zadnjih dneh kar nekajkrat ostro komunikacijo z Bratuškovo.

DZ se je z Bandellijevim odstopom seznanil prejšnji ponedeljek, ko je začel teči desetdnevni rok, ko mora premier predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali kdo drug iz vlade. Bandelli je sicer zaradi odstopa pristal med deseterico ministrov z najkrajšim ministrskim stažem.

Novi minister naj bi pripadal kvoti SAB, z njim pa se bo moral strinjati tudi Šarec. Ta je v pogovoru za STA sicer dejal, da bi v SAB pri iskanju kandidata morda morali razmislili, da ga ne bi iskali znotraj stranke. Doslej se je v medijih govorilo o več možnih imenih, a v stranki teh špekulacij niso podrobneje komentirali. Največkrat se je omenjalo Mašo Kociper, ki se je znova vrnila v parlamentarne klopi, znana pa je postala v času, ko je bila še članica Jankovićeve Pozitivne Slovenije in je fiskalno pravilo razložila s pomočjo malega in velikega krogca. Je pa pred dnevi Bratuškova dejala, da poročanje o Kociprovi kot novi ministrici ne drži.

Vsekakor pa se v parlamentarne klopi vrača Marko Bandelli, ki bo skupaj z Janijem Möderndorferjem tvoril najbolj glasen duet, ko bo šlo za napade na opozicijo…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine