5.6 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Po uvedbi nadzora na meji z Madžarsko gneča na mejnem prehodu Pince, zgodilo se je tole…

Piše: STA, C. R. 

Potem ko je Slovenija opolnoči ponovno uvedla nadzor na meji z Madžarsko, se je na mednarodnem mejnem prehodu Pince zbrala dolga kolona vozil. Za prestop meje čakajo približno pol ure. Do jutra so na meji zavrnili šest tujcev.

Vodja oddelka za državno mejo in tujce v sektorju uniformirane policije na policijski upravi Murska Sobota Bernard Horvat je povedal, da so od polnoči do 6. ure na meji zavrnili šest tujcev, ki niso izpolnjevali pogojev za vstop v schengensko območje in s tem v Slovenijo.

Na dveh mejnih prehodih z Madžarsko, to sta Pince in Dolga vas, bo kontrola stalna, prav tako bo v Prekmurju stalna kontrola na mejnem prehodu Petišovci na meji s Hrvaško. Na ostalih mejnih prehodih v Prekmurju bodo policisti izvajali kontrolo selektivno, a jih bodo nadzirali, je povedal Horvat.

Današnjo gnečo, je dodal, so pričakovali, ker je ob sobotah na tem mejnem prehodu po njegovih besedah vedno gneča. Sicer pa pričakujejo še večjo gnečo in posledično daljše čakalne dobe od ponedeljka naprej.

Policisti so ob današnjem začetku mejne kontrole na mejnem prehodu Pince postavili mobilno kontrolo – tako imenovani Schengen bus – od ponedeljka naprej pa bodo imeli postavljen zabojnik in šotor, da bodo pogoji za delo boljši, je dodal Horvat.

Državljani EU lahko sicer prečkajo slovensko-madžarsko mejo v Martinju, Čepincih, Prosenjakovcih, Kobilju, Hodošu, Dolgi vasi in Pincah. Potniki iz držav, ki niso članice EU, pa lahko mejo prečkajo samo na avtocestnem mejnem prehodu v Pincah in v Dolgi vasi, je še dodal Horvat.

Po njegovih besedah je policistov za opravljanje novo naloženih nalog dovolj: “Policisti, ki so od januarja letos opravljali naloge v notranjosti, so zdaj tukaj in izvajajo mejno kontrolo. Smo pa poskrbeli, da bodo s policijskim nadzorom dobro pokrite tudi avtocesta in ostale lokacije, tako da bodo državljani varni.”

Vozniki več tovornjakov so za STA povedali, da za današnjo uvedbo kontrole niso vedeli, jim pa ne predstavlja večje težave.

Ob uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko lahko vsi, ki izpolnjujejo pogoje, prestopajo državno mejo na 14 prehodih po Sloveniji, tam bo policijski nadzor stalen. Na 18 prehodih, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, pa jo lahko prehajajo le tisti, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu EU. Nekatere točke lahko prehajajo le obmejni prebivalci z dovolilnicami. Kot je zatrdil notranji minister Boštjan Poklukar, bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudem, ki živijo ob meji, omogočal normalno življenje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine