9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Po slovesu iz poslanskih klopi: Po Simoni Kustec Lipicer službe ne more dobiti tudi Jani Möderndorfer

Ker se (še) ne more vrniti na prejšnje delovno mesto ali sicer dobiti dela, je po nekdanji vodji poslanke skupine SMC Simoni Kustec Lipicer, ki ji je bilo prvo nadomestilo poslanske plače ta mesec že izplačano, pravico do poslanskega nadomestila dobil tudi nekdanji vodja poslanske skupine Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, pozneje vodja poslanske skupine ZaAB Alenke Bratušek, nazadnje pa poslanec SMC Jani Möderndorfer. Nadomestilo, s poračunom tudi za prejšnji mesec, mu bodo izplačali prihodnji mesec. Skupaj je doslej za takšna nadomestila zaprosilo 24 poslancev.

 

Kar 15 zahtev za poslanska nadomestila so poslali bivši poslanci SMC. Ta stranka je na volitvah najbolj dramatično izgubila med vsemi, namesto 35 ima le še deset poslancev. Iz stranke pa so enega, Milana Brgleza, celo že izključili, a vztraja v poslanski skupini. Tri zahteve so poslali poslanci DeSUS, ki je druga največja poraženka volitev. Nadomestilo je zahteval tudi Peter Vilfan. Po ena zahteva je prišla od nekdanjih poslancev SD in SDS, nadomestila sta zahtevala Jan Škoberne in Ljubo Žnidar.

Möderndorfer kot izjema

Möderndorfer je eden redkih, ki bo nadomestilo poslanske plače lahko prejemal več kot šest mesecev, ker je bil poslanec več kot en mandat. Möderndorfer pa lahko postane tudi še nadomestni poslanec, če bo Miro Cerar, ki je z odstopom sprožil padec vlade in predčasne volitve, prevzel kakšno vladno funkcijo. V parlament se Möderndorfer vrne tudi, če kakšno vladno funkcijo prevzame Monika Gregorčič. Iz enote Ljubljana Center je SMC dobila dva poslanca, Möderndorfer pa je dosegel tretji rezultat. Poslanci, ki so bili izvoljeni le enkrat, dobivajo nadomestilo največ šest mesecev. Pripada jim 80 odstotkov njihove zadnje plače. Maja je Möderndorfer prejel bruto 4895 evrov, po višini je bila to 17. plača med vsemi poslanci. Polovici od 24 poslancev, ki so to zahtevali, so pravico že dodelili in so prejšnji teden že dobili nadomestila za čas po konstituiranju novega državnega zbora. Medtem so ob omenjeni dvanajsterici pravico do nadomestil dodelili še šestim poslancem, pri šestih pa odločitve še ni. Celoten spisek je takšen:

Vrnitev poslanskih maratoncev

Denimo Brane Golubović (PS), ki je bil na tokratnih volitvah spet izvoljen in je postal vodja poslanske skupine Liste Marjana Šarca, je nadomestilo pred štirimi leti prejemal šest mesecev. Podobno je vrnitev uspela poslancu SD Samu Bevku, ki je nadomestilo prejemal celotno leto, ker je bil pred tem poslanec več mandatov zapored. Enako kot Bevku je vrnitev uspela Zvonku Černaču (SDS) in Alenki Jeraj (SDS), oba sta pred štirimi leti kot poslanca z več mandati nadomestilo prejemala celo leto. Renata Brunskole (SD, PS), ki je pozneje postala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije, je nadomestilo dobivala štiri mesece. Le dober mesec pa ga je potreboval Andrej Vizjak (SDS), ki se je naglo vrnil v elektrogospodarstvo.

Peter Jančič / spletnicasopis.eu

Zadnje novice

Sorodne vsebine