-0.5 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Po razpadu zdravstva nam grozi še razpad varnostnega sistema, Šarec in Poklukar pa ne naredita ničesar: Obeta se nam “kulturna obogatitev” s samimi kriminalci!

Problematika nezakonitih migracij je tako pereča, da nam poleg razpada zdravstva grozi še razpad varnostnega sistema. Seveda to ni nič čudnega glede na to, da je predsednik vlade Marjan Šarec gluh na opozorila iz Bosne in Hercegovine, kjer poročajo, da zaradi novega migrantskega vala, ki preko Balkana prihaja v Evropo, v Bosni raste vse več migrantskih taborišč, oblasti pa opozarjajo na spremenjeno varnostno situacijo zaradi migrantov, ki prihajajo iz Turčije in Grčije preko Albanije, Bolgarije v Bosno in naprej proti Hrvaški in Sloveniji, po tako imenovani balkanski poti. Kljub ugrabitvi 79-letnega Mirka Moravca iz Bele krajine in kritikam s strani Sindikata policistov Slovenije, da ni nobenih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih prehodov, Šarec skupaj z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem nadaljuje s sprenevedanjem na škodo vseh državljanov.  

 

Prebivalci Gorskega kotarja in kvarnerskega zaledja so se znašli v paniki, saj je vse pogosteje mogoče zaslediti migrante, ki se sprehajajo naokoli. Reagiral je tudi župan, ki se je z apelom na pomoč obrnil na hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića in njegovo ministrsko ekipo. Ko so družini Komen sredi noči razbili steklo, jim je upravičeno zledenela kri v žilah. “Odšla sem spat. Mož je bil spodaj, ko je slišal, da je nekdo razbil steklo. Najprej ni vedel, zakaj se gre, a kasneje je v bližini videl tri sence,” je povedala Jana Komen.

 

Foto: Printscreen

Ljudje se varujejo s pomočjo video nadzora
 
Med prebivalci Žejana in sosednjih krajev ob slovenski meji se je zaradi večkratnih vlomov v lovski dom in podobnih incidentov razširil strah, zato so se mnogi lastniki odločili, da hiše in počitniške hišice zaščitijo z video nadzorom, poroča Dnevnik.hr. “Vse je bilo porušeno, razbita okna, vhodna vrata uničena in uničen inventar,” je glede večkratnega vlomov v lovski dom povedal Franjo Perak iz Lovskega društva Srndać. Glede bližnjih srečanj z migranti je spregovoril vodja planinskega doma na Platku Nedžad Brkić: “Vsi so moški. Videl sem samo eno žensko med 500-600 migranti, vsi so stari do 30 let, zato so ti precej nevarni.”  
 

Foto: Printscreen

 

Foto: Printscreen

Gozdovi na območju Primorsko-goranske županije predstavljajo pot za migrante v države Schengena. Župan Zlatko Komadina se je odločil, da na pomoč pokliče v Zagreb z namenom, da se povečajo okrepitve za varovanje tistih, ki so najbolj izpostavljeni, saj primorsko-goranska policijska uprava ni zmožna soočanja z nastalo situacijo. “Odvijajo se sestanki predstavnikov policije z lokalnimi oblastmi,” zagotavlja hrvaški minister za notranje zadeve Davor Božinović, ki ob tem zatrjuje, da imajo odgovor na vsakršen izziv. Po podatkih hrvaškega ministrstva za notranje zadeve so od začetka leta pa vse do sedaj zalotili 4309 migrantov, ki so skušali na nezakonit način vstopiti v Hrvaško, v prvih štirih mesecih so preganjali tudi 251 tihotapcev. Seveda je potrebno ob tem poudariti, da ne gre za realne številke, saj se mnogo migrantov na nezakonit način pretihotapi v državo, kjer poostrenega nadzora ni.

Nobenih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih prehodov ni

Migrantsko krizo pa nadvse občutimo tudi v Sloveniji, saj vsak dan prihajajo policijska poročila, ki poročajo o številnih ilegalnih prehodih meje, odzvali pa se se tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Poudarili so, da so izjemno zaskrbljeni nad kompetentnostjo ministra, ki dnevno zavaja slovensko javnost. Obenem so potrdili, da situacija z migranti ni takšna, kot jo predstavlja minister. Izjavili so še, da razumejo državljane ob meji, ki Poklukarju in vladi pod vodstvom premierja Šarca ne verjamejo. Organizirali so tudi novinarsko konferenco o problematiki na schengenski meji ter nadaljnjih ukrepih sindikata glede kršitev stavkovnega sporazuma. Na njej je predsednik SPS mag. Kristjan Mlekuš med drugim povedal: “Nobenih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih prehodov ni.” Dodal je, da so v sindikatu ogorčeni nad delovanjem vlade: “Od vlade pričakujemo zakonitost delovanja in spoštovanje pravnega reda. Podpore na terenu ne čutimo. Najmanj, kar mora država narediti, je, da zaustavi negativen kadrovski trend v policijiPolicistov ni niti za opravljanje rednih nalog.” Mlekuš je med drugim opozoril tudi na strankarski klientelizem v policiji ter na to, da zahteve policistov, ki delajo v nemogočih razmerah, niso slišane s strani ministra in vlade.

Ugrabljeni Mirko Moravec

Sicer je pred dnevi tudi priznan nemški Deutsche Welle poročal, kako so se na Balkanu tihotapske operacije razrasle preko vsake mere. Za nekaj sto evrov migrante pretihotapijo iz Grčije v Albanijo, nato jih spravijo do Črne gore, tihotapci pa jim omogočijo pot v Bosno. Ob tem mediji poročajo o vse večji vpletenosti mednarodnih in lokalnih nevladnih organizacij, ki s prevozi, financami in političnimi pritiski  spodbujajo ilegalne migracije na Zahod.

Posledice vloma v Sloveniji (Foto: Nova24TV)

Kljub porastu števila nezakonitih migracij in kaznivih dejanj se poraja vprašanje, kako je mogoče, da se minister Poklukar in predsednik vlade Šarec obnašata tako neodgovorno in se pretvarjata kot, da je vse v najlepšem redu. Poročila iz tujine in raznih koncev Slovenije so več kot zgovorna: ljudje vedno bolj pogosto postajajo tarče napadov in kraj, zato se ti bojijo srečanj z njimi in se upravičeno zaklepajo v notranje prostore. Opozorilo sindikata policistov, da ni nobenih ukrepov v smeri zmanjšanja ilegalnih prehodov, kaže na to, da so stvari še hujše kot smo si sprva mislili. Glede na to, da se migranti, ki prihajajo k nam, obnašajo nasilno, kaže, da k nam prihajajo v glavnem kriminalci. Kulturna obogatitev pa takšna! Bo Poklukar le odstopil, ali bodo kraje, ropi, posilstva in ostala kazniva dejanja, ki jih izvajajo migranti pod njegovim ministrovanjem, postali del vsakdana?

H. M.

Zadnje novice

Sorodne vsebine